Reply to comment
Aulonari
The Avlonari is a cute village with 761 inhabitants, is the seat of the municipality Avlona. Spreads on the slopes of a small beautiful hill, on top of which towers a well-preserved medieval tower, which together with the newest although not elegant, Byzantine style church of Saint Nicholas, create the top image and emblem, one might say, the Avlonari. The area is very fertile. Produces oil, wine, cereals, pulses, fodder, vegetables, honey. Source: City Avlonos
Η Διαδρομή
Ξεκινώντας από τη διασταύρωση των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας, ακολουθείτε την πινακίδα «Προς Νότια Εύβοια».
Ακολουθώντας αυτή την πορεία θα περάσετε το Βασιλικό, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Αλιβέρι (χωρίς να περάσετε μέσα από αυτά) και εν συνεχεία μέσα απο τα Λέπουρα, το Νεοχώρι και τη Δάφνη. Στα 11km από τα Λέπουρα υπολογίστε ότι θα φτάσετε στα Χάνια και εκεί θα στρίψετε δεξιά και σε λιγότερο από 1km θα είστε στο Αυλωνάρι. Υπολογίστε περίπου 1 ώρα συνολικά από Χαλκίδα μέχρι Αυλωνάρι.
History
Το Αυλωνάρι σαν ονομασία προήλθε από την Αυλώνα (Avlona, Vallona, Avalona). Η λέξη <αυλών> υποδηλώνει μια κοιλάδα ή μια χαράδρα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή την ονομασία μετέφεραν Ίωνες, που ήλθαν από τη Μεσσηνία και αποίκησαν την κοιλάδα Αυλωναρίου. Πράγματι η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη μακρόστενη ποτάμια κοιλάδα, που διαρρέετε από τους χείμαρρους Κανάλι, Ρέα, Καμάρα, κ.α. Το Αυλωνάρι δημιουργήθηκε κατά το 10ο ή 11ο αιώνα από τους διασωθέντες κατοίκους των κατεστραμμένων από τις ληστρικές πειρατικές επιδρομές των Σαρακηνών χωριών της περιοχής:Οιχαλίας, Αγίας Θέκλας, Σαρρή, Κοίλων, Αγίας Ελεούσας, Μαλλίας , Ταξιαρχών και από τους κατοίκους άλλων χωριών των οποίων δεν γνωρίζουμε τα ονόματα ούτε και τις θέσεις. Κατά την περίοδο αυτή,,γύρω από τις θέσεις <Γούβα, Πόρος, Στέρνα και Παληόβρυση>της σημερινής κωμόπολης ,ιδρύθηκε ο πρώτος πυρήνας του οικισμού, που πήρε το όνομα <Αυλών>. Πριν ακόμη οικισθεί το Αυλωνάρι στη σημερινή του θέση, η περιοχή ήταν γνωστή για την Επισκοπή Αυλώνος, που ιδρύθηκε στα μέσα του Δ΄ αιώνα και υπαγόταν στη Μητρόπολη της Αθήνας.
Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας το Αυλωνάρι κατείχε εξέχουσα θέση, όπως μαρτυρούν οι οχυρώσεις αλλά και οι αναφορές στους ενετικούς χάρτες.
Θα πρέπει να τονιστεί, πως ο ενετικός πύργος, που συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε το 1953, είναι ίσως ο πιο ωραίος και καλοσυντηρημένος φράγκικος πύργος της Εύβοιας. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούταν σαν αστυνομία. Μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκε εδώ μια ομάδα από Βαυαρούς στρατιωτικούς. Όταν οι Βαυαροί αποχώρησαν, χρησιμοποιήθηκε σαν Δημαρχείο του Δήμου Δυστίων.
Πηγή: Δήμος Αυλώνος
Φωτογραφίες από Panoramio
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
- Add new comment
- 220 reads