Reply to comment
Skiros
Skyros is the southernmost island of the Sporades. Located east of Euboea, which lies about 35 km and is the largest island of the Sporades (210 sq. km. Km) with a population of 2,602 residents. The island, for the most part, is mostly mountainous in the southeast, where the mountains Kochylas (792 m), Kumar, and Piriones Fanoftis. The island's climate is characterized by very cool summers and mild winters with little rainfall and average annual temperature of 17 degrees Celsius. To the west formed the bays Kalogria, Pine, St. Nicholas and Tristomo. The west coast is the port, Linaria. The capital of the island is Skyros (or country), located on the east coast. Linked Linaria with paved road length 11 km, has county court, gendarmerie station, post office and telegraph office, school, high school and elementary schools. Other settlements of Skyros are Shops, Linaria and Bathroom (rural settlement). Source: Wikipedia
Η Διαδρομή
Από Χαλκίδα:
Ξεκινώντας από τη διασταύρωση των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας, ακολουθείτε την πινακίδα «Προς Νότια Εύβοια».
Ακολουθώντας αυτή την πορεία θα περάσετε το Βασιλικό, την Ερέτρια την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι (χωρίς να περάσετε μέσα από αυτά) και περίπου στα 50km φτάνετε σε ένα χωριουδάκι που λέγεται Λέπουρα.
Μετά τα Λέπουρα συνεχίζετε ευθεία χωρίς να στρίψετε πουθενά και σε 12km περίπου (10 λεπτά) θα φτάσετε στη διασταύρωση (διχάλα) για Κύμη –Ρολόι-Μουρτερή-Σκύρο κλπ. Εσείς θα ακολουθήσετε το δεξί δρόμο προς Κύμη. Μετά από 2km περίπου θα συναντήσετε ακόμα μια διχάλα για Κύμη-Πλατάνα-Μουρτερή, στην οποία θα πάτε αριστερά προς Κύμη.
Συνεχίζοντας ευθεία από μετά από 12km (10 λεπτά) περίπου και αφού περάσετε την Παραλία Στόμιο Οξύλιθου θα φτάσετε στη γραφική Πλατάνα. Μετά την Πλατάνα σε λιγότερο από 1km βρίσκεστε στην παραλία της Κύμης. Για να βρεθείτε στην κοινότητα της Κύμης πρέπει από την παραλία της Κύμης να πάτε αριστερα προς την κοινότητα της Κύμης. Σε περίπου 5km με αρκετές στροφές θα φτάσετε στην πολύ όμορφη κοινότητα της Κύμης σε 10 λεπτά. Από Χαλκίδα απέχει συνολικά 82,5km (1ώρα και 30 λεπτά)
Στη συνέχεια από το λιμάνι της Κύμης πρέπει να επιβιβαστείτε στο πλοίο και σε 1 ώρα και 30 λεπτά θα βρίσκεστε στην πανέμορφη Σκύρο.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Κύμη -Σκύρος
Δευτέρα-Πέμπτη: 17:00
Παρασκευή & Κυριακή : 18:00
Σκύρος-Κύμη
Δευτέρα-Πέμπτη: 8:00
Κυριακή; 15:00
Για τα δρομολόγια ή ό,τι άλλες πληροφορίες χρειάζεστε μπορείτε να ενημερώνεστε από το site της Ναυτικής Εταιρίας Σκύρου www.sne.gr
Πρόσβαση υπάρχει στο νησί και με αεροπλάνο.
History
Η Σκύρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο ( 5500 – 2800 π.Χ. ) όπως μαρτυρούν τα λείψανα που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ακμάζει κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού ( 2800 – 1900 π.Χ. ) και φτάνει στο απόγειο της ακμής της κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο ( 1650 – 1100 π.Χ. ) Σημαντική παρουσία έχει η Σκύρος και στα γεωμετρικά και στα αρχαϊκά χρόνια. Το 475 π.Χ. κατακτάται από τους Αθηναίους και το 323 – 322 π.Χ. περνάει στα χέρια των Μακεδόνων. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, για να τους διαδεχθούν οι Βυζαντινοί, οπότε και η Σκύρος υπήχθη στο θέμα του αιγαίου Πελάγους.
Η Σκύρος είχε επίσης και ποικίλες ονομασίες στην πορεία των αιώνων από την αρχαιότητα και τα χρόνια που ακολούθησαν, που οι περισσότερες όφειλαν την προέλευση τους στη μορφολογία, το έδαφος, τους λαούς και τη φύση της. Ονομάστηκε Αιγίβοτος ( αυτή που τρέφει αίγες), Ανεμόεσσα ( λόγω των ανέμων της), Πελασγία καθώς κατοικήθηκε από τους Πελασγούς, Δολοπία, νησί των Δολόπων, Περίρρυτος, περιβρεχόμενη από θάλασσα, Πελαγία, νησί του πελάγους, Σκύρος λόγω του πορώδους λίθου που εξορύσσονταν στα λατομεία της και άλλα πολλά ονόματα που αναφέρονται από αρχαίους και κατοπινούς συγγραφείς και γεωγράφους ανά διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Η Σκύρος αναφέρεται και στην Ελληνική μυθολογία και ενώ η παρουσία της ήταν αισθητή σε όλη την πορεία της Ελλάδας.
Τέσσερα είναι τα μυθικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη Σκύρο. Ο Θησέας, Ο Λυκομήδης, ο Αχιλλέας και ο Νεοπτόλεμος.
Όταν ο Θησέας μετά τους άθλους του και την επιστροφή του από τον Άδη, απογοητευμένος από τον Μενεσθέα που του πήρε το θρόνο, αποφάσισε να πάει στη Σκύρο, από όπου και καταγόταν και είχε περιουσία από τον πατέρα του Αιγαία.
Φτάνοντας στη Σκύρο βασιλιάς ήταν ο Λυκομήδης, ο οποίος ενοχλημένος και φοβούμενος της παρουσίας του Θησέα, τον οποίο θεώρησε αμέσως ανταγωνιστή του θρόνου, αποφάσισε να τον εξοντώσει. Έτσι συνάντησε το τραγικό του τέλος στη Σκύρο, ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας.
Στο παλάτι του Λυκομήδη, έζησε όμως και ο Αχιλλέας, τον οποίο είχε κρύψει εδώ, η μητέρα του Θέτιδα, η οποία γνώριζε ότι αν ο γιος της πολεμούσε στη Τροία, θα είχε τραγικό τέλος. Στο παλάτι του Λυκομήδη, ο Αχιλλέας ερωτεύτηκε την Δηιδάμεια, κόρη του βασιλιά, όπου απόκτησαν ένα γιο, τον Πύρρο. Ο Οδυσσέας ήταν εκείνος που οδήγησε τον Αχιλλέα στη Τροία, καταφεύγοντας στο γνωστό του τέχνασμα της αναγνώρισης του Αχιλλέα και η ιστορία ακολούθησε τη γνωστή σε μας, πορεία της.
Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο γιος του Πύρρος, σε ηλικία μόλις 12 ετών, πήγε στην Τροία, πάλι με την ανάμιξη του Οδυσσέα, και πολέμησε γενναία, για αυτό και ονομάστηκε και Νεοπτόλεμος ( νέος στον πόλεμο δηλ.).
Οι πρώτοι κάτοικοι της Ελλάδας ήταν οι Πελασγοί και μαζί με αυτούς και οι Κάρες, οι Λέλεγες, οι Δρύοπες και οι Δόλοπες. Φύλα από αυτούς τους λαούς κατοίκησαν και στη Σκύρο, όπου και έχουμε και τα πρώτα οχυρωματικά τείχη στη Σκύρο από τους Πελασγούς.
Η Σκύρος έγινε κτήση των Αθηναίων, μετά από απόφαση του Κίμωνα και εκτός από μικρές περιόδους, παρέμεινε Αθηναϊκή ηγεμονία για 389 χρόνια, Σε αυτό το διάστημα οι κατακτητές εναλλάσσονταν από Αθηναίους, Πέρσες και Μακεδόνες, μέχρι το 197 π.Χ. όπου και έγινε Ρωμαϊκή κτήση.
Τη Ρωμαϊκή κυριαρχία διαδέχτηκε το Βυζάντιο οπότε και η Σκύρος υπήχθη στο θέμα του Αιγαίου Πελάγους και επικράτησε στο νησί η Χριστιανική θρησκεία.
Το 1204 η Κωνσταντινούπολη κατελήφθη από τους Σταυροφόρους, οπότε και άρχισε ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας ανάμεσα στο φράγκο βασιλιά Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Δόγη της Βενετίας. Η Σκύρος κατελήφθη από τους αδερφούς Γκίζι, όπως και η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μύκονος, και έγινε κτήση Βενετών και Φράγκων.
Το 1538 η Σκύρος κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, με πολλά προνόμια όμως, καθώς και το γεγονός ότι στο νησί δεν έμειναν για μεγάλο διάστημα ούτε τουρκικά στρατεύματα, ούτε Τούρκοι κυβερνήτες. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Σκύρος, υπέφερε πολύ από πειρατικές επιδρομές, που ανάγκαζαν τους κατοίκους της να καταφεύγουν στο κάστρο.
Στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας του 1821, η Σκύρος πρόσφερε πολλά τόσο σε οικονομική, όσο και σε έμψυχη βοήθεια, καθώς έστειλε πολλούς ναύτες στον εθνικό στόλο, πρόσφερε καταφύγιο σε οπλαρχηγούς, ανέδειξε αρκετούς Φιλικούς και περιέθαλψε χιλιάδες πρόσφυγες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Σήμερα η παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου μαρτυρούν τις αρχαίες καταβολές της, ενώ στα μουσεία της υπάρχουν τεκμήρια και μνημεία του σπουδαίου παρελθόντος της.
Πηγή: Δήμος Σκύρου
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
Τηλέφωνα:
Πορθμείο Σκύρου: 22220 91790,91165
Πορθμείο Κύμης: 22220 22020
- Add new comment
- 342 reads