Amarinthos (Vatheia)
Η Αμάρυνθος (ή Βάθεια όπως ονομάζεται από τους ντόπιους) είναι παραλιακή κωμόπολη της κεντρικής Εύβοιας κωμόπολη όπου ο ήλιος μοιάζει να μην θέλει ποτέ να δύσει για να μην αποχωριστεί την ομορφιά του τοπίου. Ουσιαστικά αποτελεί την παραλιακή συνοικία της Άνω Βάθειας, χωριού που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, βορειοανατολικά της Αμαρύνθου.Είναι χτισμένη στον κάμπο μεταξύ των βουνών Όλυμπος και Κοτύλαια και έχει πληθυσμό 4.141 κατοίκους, ενώ είναι η πρωτεύουσα του δήμου Αμαρυνθίων, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται στις 7.356 ενώ έχει έκταση 109,9 τ.χλμ.
Η Αμάρυνθος είναι ένα μέρος που αποτελεί πόλο έλξης χάρη στα φυσικά του προσόντα αλλά και στην άρτια υποδομή του. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που όμως δεν παρεμβαίνουν στην καλαισθησία της περιοχής. Οποιοσδήποτε τα επισκεφτεί θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που παρέχονται αλλά και από τη φιλοξενία που προσφέρεται.
Αξίζει να επισκεφτείτε:
Το Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου που είναι κατασκευασμένος από σμιλευτή πέτρα με άριστα φιλοτεχνημένο μαρμάρινο τέμπλο και αριστοτεχνική αγιογράφηση που προέρχεται από τη Βυζαντινή περίοδο.
Την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου που χτίσμένη το 12ο αιώνα, με σπάνιες τοιοχογραφίες, τοποθετημένος σε υψόμετρο 500m., πάνω στο όρος Κοτύλαια και μέσα σε δάσος.
Το Εκκλησάκι Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) χτισμένη μεταξύ 11ου-12ου αιώνα πάνω σε θεμέλια προχριστιανικού ναού (πιθανόν Ναού του Απόλλωνα) και δίπλα σε ερείπια νεολιθικού οικισμού,
Τη μικρή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στο δρόμο προς το λόφο
Το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου στο οποίο στεγάζονται παλαιά αντικείμενα που αποτελούσαν τα κύρια εργαλεία απασχόλησης των κατοίκων της Αμαρύνοθυ καθώς και χειροποίητα προιόντα από τον παραδοσιακό αργαλειό.
Το Μακεδονικό Τάφο Ελληνιστικής περιόδου που βρίσκεται στα δυτικά της Αμαρύνθου στη θέση Βλυχός. Ο τάφος είναι σχεδόν τετράγωνος και περιλαμβάνει δύο νεκρικές κλίνες.
Το Λόφο της Παλαιοχώρας που αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της προιστορικής θεέσης της Αμαρύνοθυ. Σύμφωνα με μελέτες την τοποθεσία αυτή την είχε επιλέξει η θεά Αμαρυνθία Αρτέμιδα για να χτίσει το ιερό της.
Tο περίφημο σπήλαιο Σκοτεινή,1,5 χλμ. έξω από το χωριό Θαρούνια, στην πλαγιά του γκρεμού.
Η Διαδρομή
Ξεκινώντας από τη διασταύρωση των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας, ακολουθείτε την πινακίδα «Προς Νότια Εύβοια».
Ακολουθώντας αυτή την πορεία θα περάσετε το Βασιλικό και την Ερέτρια και θα φτάσετε στην Αμάρυνθο (γνωστή και ως Βάθεια)η οποία απέχει συνολικά περίπου 30km από τη Χαλκίδα δηλαδή λιγότερο από μισή ώρα.
History
Η περιοχή της Αμαρύνθου, διαθέτει μεγάλη ιστορία και μαζί με την περιοχή της Ερέτριας αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα της Έυβοιας από ιστορική άποψη. Πολλοί επιστήμονες έχουν τοποθετήσει την Ερέτρια των μυκηναικών χρόνων στη θέση της σύγχρονης Αμαρύνθου. Ο πρώτος μόνιμος οικισμός της Αμαρύνθου τοποθετείται χρονικά κατά τη νεολιθική περίοδο (6000-3000 πχ) .
Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Χαλκού (3000 - 2100 π.Χ), η Αμάρυνθος αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους πρωτοελλαδικούς οικισμούς και σπουδαίο προιστορικό λιμάνι στο νησί της Εύβοιας και αποτέλεσε επίσης πηγή πληροφόρησης όσον αφορά στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, της δεύτερης και της τρίτης πρωτοελλαδικής περιόδου.
Αντικείμενα κυκλαδικού στυλ που βρέθηκαν στις ακτές της Αμαρύνθου υποδηλώνουν τη σχέση της Αμαρύνθου με νησιά του Αιγαίου. Κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο (2000 - 1650 π.Χ.) η πόλη είχε στενές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και παρήγαγε θαυμαστά δείγματα της μινύειας κεραμικής. Τέλος φτάνοντας γύρω στο 1650 με 1100 πχ, η Αμάρυνθος κάνει πάλι την εμφάνισή της ως μια από τις πιο σημαντικές πόλης, της οποίας το όνομα αναγράφεται σε Β γραφής γραμμικές πινακίδες..
Κατά την πρώιμη Υστεροελλαδική περίοδο αποτελούσε μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της Εύβοιας ενώ το όνομα της Αμαρύνθου αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η περιοχή ήταν τόπος λατρείας της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, ο ναός της οποίας βρισκόταν στην πεδιάδα.
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
ΑΤΜ
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Βασιλέως Κωνσταντίνου 107
ΑΤΕ Bank: Βασιλέως Κωνσταντίνου 93
- Add new comment
- 311 reads