Μονή Οσίου Δαυίδ
Η μονή του Οσίου Δαυίδ η οποία βρίσκεται στην καρδιά πυκνόφυτης έκτασης στα χαμηλά των βουνών «Καβαλάρης» και « Ξηρόν όρος» αντίκρυ του χωριού Δρυμώνα και πάνω από το χωριό Καλαμούδι, είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Στον ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου (ρωσικής προέλευσης) και άλλα πολύτιμα κειμήλια.
Επίσης, τριγύρω και έξω από την μονή μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά εκκλησάκια στην μνήμη διαφόρων Αγίων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ, διανύοντας με τα πόδια μία μικρή απόσταση μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο θαυματουργός Όσιος.
Αξίζει το πέρασμα από το υπόγειο εκκλησίδιο των Αγίων Αναργύρων στην ΝΑ πτέρυγα των κελιών του μοναστηριού, στο οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσετε αγιογραφίες του 17ου αιώνα.
Μάλιστα στο κατακομβικό αυτό εκκλησάκι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι λειτουργούσε «κρυφό σχολειό».
Η ιερά μονή του Οσίου Δαυίδ είναι πολύ γνωστή για τις θείες αρετές ενός χαρισματικού γέροντα μοναχού του μακαριστού Ιάκωβου, που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος της.
Όσον αφορά το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής, προϋπήρχε του 1500, καθώς ο Όσιος Δαυίδ ( έζησε γύρω στο 1550 ) δημιούργησε τη Μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού.
Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) όπου πραγματοποιείται και ένα πολύ μεγάλο παζάρι στο εξωτερικά της μονής - αλλά και την 1η Νοεμβρίου στην μνήμη του Οσίου.
Πολλοί χριστιανοί από όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται τή Μονή γιά να προσκυνήσουν τά Άγια λείψανα πολλών Αγίων και φυσικά του ιδρυτού της Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος.
Ημέρες Πανηγύρεων: Μεταμορφώσεως του Κυρίου (6/8), Οσίου Δαυΐδ (1/11), Αγίων Αναργύρων (1/7), Αγίου Χαραλάμπους (10/2), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8) και Αγίου Γεωργίου (23/4).
Ηγούμενος: Αρχιμ. Κύριλλος Γεραντώνης (μοναχοί 17).
Τηλέφωνα: 22270.71297 και 22270.71143.
Ταχυδρομική Διεύθυνση: 340 05 Ροβιές Ευβοίας.
Πηγή: Δήμος Ελυμνίων
Ιστορικό
Η ίδρυση και ανέγερση της Μονής, περί το έτος 1540, οφείλεται στον Όσιο Δαυΐδ. Νέος ακόμη στην ηλικία, επέτυχε την ανοικοδόμησή της σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων, κάτω από την σκέπη του Τελεθρίου όρους, ανάμεσα σε πυκνό δάσος πεύκων και ελάτων.
Ο Όσιος καταγόταν από τη Γαρδινίτζα. Νέος ακόμη έγινε μοναχός. Διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Βαρνακόβης, ασκήτεψε στο Στείριον όρος και δοκιμάσθηκε από τον οθωμανό άρχοντα της Λιβαδειάς. «Θείω οδηγηθείς Πνεύματι», πέρασε στην Εύβοια, όπου έκτισε Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, σε σημείο όπου προϋπήρχε παλαιότερος Ναός, κοντά στο χωριό Ροβιές και «τελείαν συνεστήσατο Μονήν», στην οποίαν συνέρρευσαν σύντομα πολλοί μοναχοί. Η φήμη της αγιότητός του ξαπλώθηκε γρήγορα, έκανε πολλά θαύματα και πριν την οσιακή κοίμηση του (1 Νοεμβρίου) πολλούς οδήγησε προς σωτηρία «μέγας φανείς εν λόγω και εργω».
Η Μονή, στα χρόνια του Βυζαντίου είχε τιμηθεί με Αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι δυστυχώς καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της. Ακόμη, Πατριαρχικό σιγίλιο του 1638, επί Πατριάρχου Κυρίλλου, αναγνώριζε την Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική αξία της Μονής.
Κατά τη διάρκεια της ἑπαναστάσεως του 1821, οι Μοναχοί βοήθησαν στον Αγώνα, με αποτέλεσμα νά προκαλέσουν την οργή των Τούρκων, οι οποίοι κατέστερψαν ολοσχερώς το Μοναστήρι, το οποίο ανακαινίσθηκε το 1877.
Σε απόσταση χιλιομέτρου βορείως της Μονής βρίσκεται το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυΐδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλησε καλό, άφθονο και ιαματικό νερό. Ακόμη, σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια στα νότια της Μονής, υπάρχει το «Ασκητήριο» του Οσίου Δαυΐδ, ένα μικρό σπήλαιο σε βράχο, με το παρεκκλήσιο του Αγ. Χαραλάμπους.
Ημέρες δόξης και ανάπτυξης γνώρισε η Μονή στά χρόνια της Ηγουμενίας του μακαριστού Αρχιμ. Ιακώβου Τσαλίκη (1975-1991), ο οποίος άφησε φήμη και μνήμη οσίου ανδρός.
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Πρόσβαση
Από Χαλκίδα ξεκινώντας από την διασταύρωση της Λιαννής Άμμου κατευθύνεστε προς Βόρεια Εύβοια και περνάτε διαδοχικά από Αρτάκη, Προκόπι, Μαντούδι, Κήρινθο, Αγία Άννα. Μετά το χωριό της Αγίας Άννας περίπου 6-7km στρίβετε αριστερά προς Ιστιαία – Κερασέα και μετά από περίπου 9km στρίβετε αριστερά για Δρυμώνα. Περνώντας τον Δρύμωνα μετά από 2-3km φτάνετε στην Μονή του Οσίου Δαυίδ.
Συνολικά υπολογίστε περίπου 92km και τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά από Χαλκίδα.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 13724 εμφανίσεις
Σχόλια
Προς "Μαρία 05/05/2016" Που
by Σπύρος-Πάτρα - 07/02/2016 - 13:57
Προς "Μαρία 05/05/2016" Που το ξέρεις ότι δεν υπήρχε το Κρυφό σχολειό; Διάβασε το βιβλίο του Γιώργου Κεκαυμένου με τίτλο: «Κρυφό Σχολειό. Το Χρονικό μιας Ιστορίας» από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις και αν είσαι καλοπροαίρετη θα αλλάξεις γνώμη. Αλλιώς μείνε σε αυτά που νομίζεις και κράτησε τα για τον εαυτό σου μόνο.Δεν υπήρχε ιστορικά κανένα
by Maria - 05/05/2016 - 07:51
Δεν υπήρχε ιστορικά κανένα "κρυφό σχολειό", αντίθετα η εκκλησία επι Τουρκοκρατίας απολάμβανε τα προνόμια που της είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι εις βάρος φυσικά του υπόλοιπου Ελληνικού λαού, όπως άλλωστε κάνει και μέχρι σήμερα. Καλό είναι να γίνεται διασταύρωση πληροφοριών πριν τις αναρτήσετε.Προφανώς κα Μαρία δεν έχετε
by Άγγελος Μανουσίδης - 05/17/2017 - 03:19
Προφανώς κα Μαρία δεν έχετε σχέση με την εκκλησία μας, για να λέτε αυτά... Καλό είναι να έχει κανείς σχέση με κάτι στο οποίο εκφέρει "άποψη"...Φεγγαράκι μου λαμπρό...
by Ανώνυμος - 06/23/2016 - 18:03
Ιστόρικά υπαρχουν πολλές επίσημες μαρτυρίες που με μια μικρή έρευνα, έξω απο κομματικά σάιτ μπορείς να τις βρείς. Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη είναι η Ελληνική μας παράδοση η οποία βοά, και γι αυτό βάλλεται έξωθεν με τόση μανία. Αναρωτήθηκες ποτέ μικρή όταν ήσουν γιατί τα παιδάκια πηγαιναν νύχτα στο σκολειό και τραγουδούσαν αυτό το τραγουδάκι που το ξέρει όλη η Ελλάδα. Εγω πάντως αναρωτήθηκα. "Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ να πηγαίνω στο σκολειό, να μαθαίνω γράμματα, γράμματα, σπουδάγματα, του Θεού τα πράγματα. Φεγγαράκι μου γεμάτο σα φλουρί κωσταντινάτο, Φέγγε μου τώρα στη στράτα, στο σχολειό να κατεβώ, να μαθαίνω γράμματα, γράμματα, σπουδάγματα. του Θεού τα πράγματα. Tους γονείς μου ν’ αγαπώ και τρανό νά ’χω σκοπό."Θαυμαστο μοναστηρι
by Ανώνυμος - 06/27/2014 - 17:36
Θαυμαστο μοναστηρι θαυματουργος ο οσιος Δαυιδ να εχει παντα ολο τον κοσμο καλα