Skip to main content

Λιχαδονήσια

  Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, η περιοχή φυλάει το πολύτιμο μυστικό της… τα κατάφυτα νησάκια με το απέραντο γαλάζιο, που λέγονται Λιχαδονήσια και ρίχνουν το γάντι στην Καραϊβική! Η ακτή του Κάβου της Βόρειας Εύβοιας ξεμακραίνει, το περιηγητικό μας σκάφος πλησιάζει τα Λιχαδονήσια και σκεφτόμαστε, γιατί τόσος κόσμος αναζητά το εξωτικό χρώμα ταξιδεύοντας στα πέρατα της γης, όταν ο Παράδεισος είναι πολύ πιο κοντινή υπόθεση. To σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μoνολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.

Η περιήγηση συνεχίζεται με την εντυπωσιακή επίσκεψη ενός ναυαγίου στα δυτικά του νησιού,μέσα σε μία σειρά από ξέρες, και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από Φώκιες, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους.Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά την διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για επιδέξιους φωτογράφους ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Ο θαλάσσιος περίπατος συνεχίζεται αντικρίζοντας την Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος και γύρω του σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Οι τόσο όμορφες, γεμάτες ζωή ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας έχουνε στιγματίσει και την περιοχή μας, λέγοντας ότι τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα.

Ο μύθος λέει πώς η γυναίκα του Ηρακλή η Διηάνειρα,νομίζοντας ότι είναι απατημένη από τον σύζυγο της, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τρελός από τους πόνους, ο Ηρακλής άρπαξε τον άτυχο Λίχα και τον εκσφεντόνισε προς την θάλασσα. Τα κομμάτια του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.

Σήμερα αυτά τα νησάκια, τα Λιχαδονήσια, αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

 Πηγή: www.lichadonisia.com

Παραλία Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια
Νησάκι "Μονολιά" στα Λιχαδονήσια
Το νησάκι "Στρογγυλή" στα Λιχαδονήσια
Φώκια Μονάχους-Μονάχους στα Λιχαδονήσια
Παλιό ναυάγιο στα Λιχαδονήσια
Επιβίβαση στο καραβάκι από Κάβο προς Λιχαδονήσια
Ο φάρος στη Στρογγυλή
Φώκια Μονάχους-Μονάχους στα Λιχαδονήσια
Εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου στη Μονολιά
Παλιός οικισμός στη Μονολιά
Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια
Παλιός οικισμός στη Μονολιά, Πατρικό κ. Λυμπέρη
Παλιός οικισμός στη Μονολιά, Λιχαδονήσια
Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια
Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια
Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια
Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια
Δρομολόγια
Ερείπια Βυζαντινού Ιερού στη Μονολιά (Τάφος)
Ερείπια Βυζαντινού Ναού στη Μονολιά
Ερείπια Βυζαντινού Ναού στη Μονολιά
Λιχαδονήσια - Χάρτης (GoogleMap)
Λιχαδονήσια -Τοποθεσία - Χάρτης (GoogleMap)

Η Διαδρομή

Από Χαλκίδα μέχρι τον Κάβο, δηλαδή τη Βόρεια "μύτη" της Εύβοιας υπολογίστε περίπου 135km και 2:40 λεπτά διαδρομή. Όταν φτάσετε στον Κάβο για να περάσετε απέναντι στην οργανωμένη παραλία απλά παίρνετε τηλέφωνο τον κ. Λυμπέρη στο 6972508181. Τόσο απλά.

Από Καμένα Βούρλα πάλι μπορείτε να περάσετε απέναντι στα Λιχαδονήσια απευθείας με σκάφος αφού πάρετε πάλι τηλέφωνο στο 6972508181. 

Για πληροφορίες για τα δρομολόγια από Καμένα Βούρλα μπορείτε να δείτε εδώ

Ιστορικό

Το σύμπλεγμα των νησιών είναι η δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό.Το ηφαίστειο λειτούργησε κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καϊνοζωϊκού αιώνα της προϊστορίας της γης. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβυθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας. Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ...Σύμφωνα με τη μυθολογία , τα Λιχαδονίσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα,γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά ,του έστειλε με το Λίχα ένα
φαρμακερό χιτώνα .Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από
τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια . Επίσης λέγεται ότι η  Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του.

 

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Βαθμολογία: 3.9 (22 ψήφοι )