Skip to main content

Ellinika

 

On the way Istieas-Chalkis at 15 km from Artemisium, on a wooded hill is situated the ancient village Ellinika with excellent views over the Aegean Sea. The name comes from the battle of Artemisium, in the bay because the Greek had anchored at the fleet of Ellinika village. In place Kastradaki the coastal section of the valley, archaeological research has identified segments of strong fortifications of the Archaic period, which in many places saved by the height of three meters.   Source: City of Artemisium
Ellinika, North Evia
Ellinika, North Evia
Ellinika beach

History

Πρόκειται για μία εκτεταμένη εγκατάσταση των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων που οι ερευνητές ταυτίζουν με την αρχαία Ευβοϊκή πόλη Νύσσα. Η πόλη ήταν αφιερωμένη στο Διόνυσο και σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση στην περιοχή της Νύσσας τα αμπέλια άνθιζαν και καρποφορούσαν μέσα σε μια μέρα. Αυτός ο μύθος επιτρέπει κάποιον συσχετισμό με την <πολυστάφυλλον> Ομηρική <Ιστίαια> καθώς και με το πολύ γόνιμο έδαφος της Βόρειας Εύβοιας.

Η Νύσσα μας είναι γνωστή από το λεξικογράφο Στέφανο Βυζάντιο καθώς και τον Πλίνιο, που την αναφέρει ως Nesso . Πολιτικά ανήκε στη δικαιοδοσία της Ιστιαίας. Η Ευβοϊκή μυθολογική παράδοση θέλει στο Νύσαιον όρος (ίσως το σημερινό Ξηρόν Ορος) να έχει ανατραφεί ο Διόνυσος. Εκεί ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα, δέχθηκε σ' ένα καλάθι, που του έφεραν γυναίκες εξόριστες από τη Θήβα, το νεογέννητο Βάκχο. Ο Αρισταίος παρέδωσε το βρέφος, παράνομο καρπό του έρωτα του Δία και της Σεμέλης, στην κόρη του Μάκρη για να το αναθρέψει. Η Ήρα πανταχού παρούσα στο νησί μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός εξόρισε διαπαντός από το νησί τη Μάκρη. Ο όμορφος μύθος κλασικός της διονυσιακής παράδοσης, στην Ευβοϊκή παραλλαγή του, ίσως να αναφέρεται στη μεγάλη παραγωγή κρασιού στην ευρύτερη περιοχή. Η θέση στο Κασταρδάκι αναφέρεται και στους πορτολάνους ως Nesso γεγονός, που συνηγορεί στην ταύτιση της με την Ευβοϊκή Νύσσα.

Σε μία άλλη περιοχή των Ελληνικών στη θέση Χερρονήσι (Άγιος Νικόλαος), σε μια μικρή χερσόνησο έχουν βρεθεί υπολείμματα μίας μικρής ανθρώπινης εγκατάστασης, η οποία σύμφωνα με τον οχυρωματικό περίβολο που την περιέβαλλε χρονολογείται στην κλασική περίοδο. Πάνω σε παρακείμενο βραχώδη λόφο, νότια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, έχει εντοπισθεί οικισμός της πρωτοελλαδικής και αρχαϊκής περιόδου.
Το χωριό μετά το 1833 πέρασε στην ιδιοκτησία του Ι. Τασαίου, ο οποίος από το 1848 και μετά το πούλησε σε τρεις δόσεις στους κατοίκους.
Στη παραλία των Ελληνικών, στον οικισμό του Αγίου Νικολάου, υπάρχουν όλων των ειδών τα στέκια, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, καθώς και μια παραλία από τις πιο όμορφες της περιοχής. Αξίζει να τονίσουμε πως όλη η θαλάσσια περιοχή από το Αγριοβότανο μέχρι και την Αγκάλη της Αγιάννας είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους παραθεριστές και τους ψαράδες όλων των ειδών.

 Πηγή: Δήμος Αρτεμισίου

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

No votes yet