Nea Artaki
Location ideal for getaways days, but for vivid youthful adventures, New Artaki an important tourist attraction from all over Greece. In the deep blue waters of northern Evia and the beaches, the moments of the bathroom pass pleasantly. And if you love water sports, the North Evoikos will 'host' and you will experience intense moments full sentence in the bay that offers both excitement. Excellent connected to tradition and the homeland Artakinoi every summer organizes cultural events, motivated by love for their roots, the nostalgia of yesterday and the hope of tomorrow. With theatrical performances, musical concerts, festivals, traditional dances, festivals, choirs, flower exhibition, night moon, and many other events, DEPANA creates a great cultural Invitational, an invitation alarm and activation of all citizens to the cultural enhancement of the site. In New Artaki tavernas and ouzo are scattered along the beach overlooking the harbor and the boats. In these the visitor will find warm and friendly people, taste foods and sweets Asia Minor, whose recipes survive from generation to generation. We thought about what to protodialexei from the rich variety of seafood appetizers and you will enjoy the sunset in North Evia. We walked by the sea and catch inevitably chatting with the fishermen. We pray in the church of Panagia Faneromeni in the Cathedral of the Apostles and the church of St. Nicholas. You will find memories of yesterday to today ... .... Source: www.dnartaki.gr
Η Διαδρομή
Ερχόμενοι από την υψηλή γέφυρα στρίβετε δεξιά στη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου όπου υπάρχει πινακίδα «προς Βόρεια Εύβοια». Σε 5km φτάνετε στη Ν.Αρτάκη σε λιγότερο από 10 λεπτά.
History
Η Αρτάκη είναι μια πόλη αρχαιότατη που χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια. Βρίσκεται στην πανέμορφη και μοναδική χερσόνησο της Κυζίκου, στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας .
Ιδρύθηκε από τον Υρτάκο , και από συγγενή του Πριάμου. Η ύπαρξη της ως πόλη αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο.
Οι βιβλιογραφικές αναφορές της Αρτάκης και της πασίγνωστης Αρτάκιας Κρήνης είναι πάρα πολλές. Η Αρτάκια Κρήνη που αναφέρεται στον ¨Όμηρο, το σημερινό "Παγάθο", ήταν στολισμένη με πέτρινο κομμάτι της άγκυρας των Αργοναυτών από την περίφημη "Αργώ".
Ο μύθος αναφέρει ότι όποιος έπινε νερό από την Αρτάκια Κρήνη έμενε για πάντα στην Αρτάκη. Προεξάρχουσες αναφορές γίνονται στα "Αργοναυτικά" από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο και στην Οδύσσεια του Ομήρου (Κ ραψωδία) περιγράφοντας την ιστορία των Λαιστρυγόνων.
Η Αρτάκη , ήταν μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο στην εποχή του Βυζαντίου, έδρα της Μητροπόλεως Κυζίκου και αξιόλογη πρωτεύουσα για πολλά χρόνια. Το λιμάνι της ήταν ξακουστό από την αρχαιότητα και μπορούσαν να δέσουν πάρα πολλά καράβια , πάνω από εκατό , είτε εμπορικά ή και ψαροκάικα , κυρίως Αρτακηνών καραβοκύρηδων. Είχε τεράστια οικονομική ανάπτυξη με σημαντική ιστιοφόρο ναυτιλία , αλιευτικά συγκροτήματα και ανθηρό εμπόριο με προϊόντα γης όπως κρασί, λάδι, οπωρικά και μετάξι.
Περίφημα κτίρια υπήρχαν στην πόλη όπως το Διοικητήριο αλλά με κορυφαίο το Αρρεναγωγείο της πόλης που χτίστηκε στα πρότυπα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την ανέγερση του εργάστηκαν αφιλοκερδώς πάρα πολλοί Αρτακηνοί και οικονομικά συνέβαλαν πλούσιοι πατριώτες και η κοινότητα της Αρτάκης .
Ο Άγιος Νικόλαος , η Μητρόπολη της Αρτάκης , ήταν Βυζαντινός λιθόκτιστος ναός με δύο τρούλους .Καταστράφηκε ολοσχερώς από δύο πυρκαγιές το 1770 και το 1854 όμως με την επιμονή των Αρτακηνών ξαναχτίστηκε από την αρχή ένας πανέμορφος ναός με σχέδια Ρώσου αρχιτέκτονα και Έλληνα μηχανικού από την Σμύρνη, που δυστυχώς ανατινάχτηκε από τους Τούρκους το 1922.
Η χερσόνησος της Κυζίκου ήταν πλουσιότατη σε μονές και εκκλησίες .Η σπουδαιότερη όμως ήταν η Μονή της Φανερωμένης , η οποία βρισκόταν στη μέση μιας κοιλάδας και περιτριγυρισμένη από βουνά. Στην Μονή της Φανερωμένης βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος , προς χάρη της οποίας η Μονή πανηγύριζε στις 23 Αυγούστου. Στην πανήγυρη της Μονής συνέρεαν πλήθη προσκυνητών από την Κωνσταντινούπολη και τα χωριά της Προποντίδας , του Εύξεινου και του Ελλησπόντου. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται σήμερα σε περίοπτη θέση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως .
Από την εποχή του ξεριζωμού το 1922 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. Σ’ αυτά τα χρόνια το μικρό ψαράδικο χωριό εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη πόλη. Δεν έχει χάσει όμως την ταυτότητά της και συνεχίζει να προσελκύει όλους τους νοσταλγούς του παλιού καιρού. Χτισμένη στο κεντρικό τμήμα του Νομού Ευβοίας και στην <<αγκαλιά>> του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου , η Νέα Αρτάκη απέχει οκτώ χιλιόμετρα από την Χαλκίδα , την πρωτεύουσα του Νομού.
Το εμπορικό πνεύμα δημιουργίας και ανάπτυξης των παλιών Αρτακηνών δεν έσβησε με την πάροδο των χρόνων .Αντιθέτως οι Νεοαρτακηνοί δημιούργησαν ανθηρές επιχειρήσεις και μπόρεσαν να προβάλλουν το όνομα της Νέας Αρτάκης έξω από τα στενά διοικητικά όρια του νομού.
Πηγή: www.dnartaki.gr
Φωτογραφίες από Panoramio
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
ΑΤΜ
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Εθνικής Αντιστάσεως 91
Τράπεζα Πειραιώς: Εθνικής Αντιστάσεως 66
Τράπεζα Εύβοιας: Εθνικής Αντιστάσεως 53
Eurobank: Εθνικής Αντιστάσεως 101
ATE Bank: K.E.Π. Νέας Αρτάκης
- Add new comment
- 301 reads