Skip to main content

Όσιος Ιωάννης Ρώσος

Ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο της Ευβοιας λειτουργεί ως Προσκυνηματικός, κάτω από την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

            Το Ιερό Προσκύνημα ἐπιτελεί ένα σπουδαιότατο πνευματικό καί κοινωνικό έργο. Χωρίς υπερβολή, ἀποτελεί μια όαση, που αναπαύει και ἀναζωογονεί τους προσκυνητές, οι ὁποίοι ζουν καθημερινά μέσα στην πολύβουη έρημο της σύγχρονης αφιλίας.

            Η χάρη του ἱερού λειψάνου πλημμυρίζει τους πιστούς, παραμυθεί και γαληνεύει τις καρδιές τους γεμίζοντάς τες μέ αναστάσιμη ελπίδα, καλλιεργεί δέ λογισμούς και διάθεση μετανοίας.

            Οι κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες και κυρίως η Θεία Λειτουργία, τονώνουν την προσευχητική τους διάθεση και τη λαχτάρα για προσέλευση και μετοχή στο άγιο Ποτήριο, ώστε πραγματικά να κοινωνούν με το Θεό και να λυτρώνονται από την αγχωτική μέριμνα εμπιστευόμενοι χαρούμενα τη ζωή τους στα χέρια Του. Το παράδειγμα εξάλλου του αγίου τους διδάσκει την άρση του Σταυρού και τήν αντιμετώπιση των ανιαρών του βίου με υπομονή, την προτίμηση της αρίστης ζωής, την περιπετειώδη και μαρτυρική οδό της ἐλευθερίας και του αγιασμού, αντί της γήϊνης τρυφής και πρόσκαιρης ευτυχίας. Ακόμη στό ἱερό ἐξομολογητήριο του Ιερού Προσκυνήματος απελευθερώνεται ο προσερχόμενος κουρασμένος αμαρτωλός από το δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών και των ενοχών του και αποκαθίσταται η κοινωνία του με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον εαυτό του.

            Έχοντας εμπρός του κανόνα πιστότητος, μέτρο ταπεινώσεως και υπερυψώσεως τον Όσιο, τον ομολογητή, τον μάρτυρα, απαλάσσεται, εάν έχει το κουράγιο και τη δύναμη των πνευματικών αἰσθήσεων, από τη γοητεία, η οποία συνοδεύει το μύθο του τελείου εαυτού του και προνομιακά απελπισμένος πλέον, ρίχνει την ύπαρξή του και την απόγνωσή της ψυχής του στο πέλαγος της θείας εὐσπλαγχνίας...!!!

            Εκτός, όμως, από την πνευματική ανάπαυση, ξεκουράζεται στο σύγχρονο και εὐπρεπέστατο ξενώνα και το ταλαιπωρημένο σώμα του ταξιδιώτη προσκυνητή.

            Είναι πολύ παλιά, μα και ἀνθρώπινη, η θέση της Εκκλησίας να αναπαύει καί σωματικά όσους θέλει νά ὠφελήσει ψυχικά.

            Ο ξενώνας αυτός θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάσθηκε τό 1989, ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο (Βέργη).

            Είναι δυναμικότητος 160 κλινών καί περιλαμβάνει ἐκτός ἀπό τά ὑπνοδωμάτια καί αίθουσες διαλέξεων καί συνεδρίων, Μουσείο, τραπεζαρίες κ.λπ. βοηθητικούς χώρους.

            Μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει φιλοξενήσει Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, πού διεξάγονται υπό την αἱγίδα της Ιεράς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των αἱρέσεων καί των παραθρησκευτικών ομάδων, ἀλλά καί λειτουργικά συμπόσια καί ἐκδηλώσεις.

            Όμως το Ιερό προσκύνημα, εκτός των ανωτέρω, επιτελεί και άλλης μορφής σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.

            Ἐνισχύει σημαντικά το προνοιακό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Συνδράμει οικονομικά τη λειτουργία όλων των Φιλανθρωπικών Ἱδρυμάτων της, ἐνῶ αποτελούσε και εξακολουθεί να ἀποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδοτήσεως ενός σπουδαιότατου και πολυδάπανου εκκλησιαστικού έργου: της ανεγέρσεως καί λειτουργίας των κατασκηνωτικών ἐγκαταστάσεων στήν παραθαλάσσια περιοχή «Ταξιάρχης» Ηλίων, σε έκταση 46 στρεμμάτων, οι οποίες φιλοξενούν κάθε χρόνο 800 παιδιά σε 6 κατασκηνωτικές περιόδους.

            Ενισχύει, ακόμη, πολλές περιπτώσεις απόρων φοιτητών, ασθενών καί λοιπῶν ἀναξιοπαθούντων, μεριμνά γιά τήν έκδοση ἐπιστημονικών συγγραμάτων καί ἄλλων ωφέλιμων βιβλίων και φροντίζει για τη μελέτη και ἐκτέλεση κοινωφελών έργων στήν περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Προκοπίου.

            Ο προσκυνητής, φεύγοντας από το Ιερό Προσκύνημα του οσίου Ιωάννου,  επιστρέφει «εἰς τά οἰκεία» ἀνανεωμένος καί μεταμορφωμένος, ὅπως οἱ ἅγιοι Απόστολοι από το όρος Θαβώρ, για να συνεχίσει με νέες δυνάμεις τον αόρατο πόλεμο μέσα στήν καθημερινή ἀσφάλτινη πραγματικότητα και νά έχει με τίς πρεσβεῖες τοῦ ὁσίου νικηφόρα ἔκβαση.

 

Ἱερατικός Προϊστάμενος: Πρωτοπρεσβύτερος Ἰωάννης Βερνέζος

Ταχυδρομική Διεύθυνσις: Ἱερόν Προσκύνημα Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσσου - 340 04  Νέον Προκόπιον

Τηλέφωνα:  Ἱερού Ναού: 22270. 41209, 22270. 41275,

Ξενώνος: 22270. 41462,  Τηλεομοιότυπο (Fax): 22270. 41308

Γραφεῖα Εὐαγούς Ἱδρύματος στή Χαλκίδα:

Ἀγγελῆ Γοβιοῦ 22 – 341 00  Χαλκίδα

Τηλέφωνο καί  Τηλεομοιότυπο (Fax): 22210. 25008

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος

Ιερός Ναός Οσίου Ιωάννη Ρώσου-Προκόπι Εύβοιας, 2018
Ιερός Ναός Οσίου Ιωάννη Ρώσου-Προκόπι Εύβοιας, 2018
Ιερός Ναός Όσιου Ιωάννη Ρώσσου-Προκόπι Εύβοιας

Πρόσβαση

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου ακολουθούμε την πινακίδα που γράφει «προς Βόρεια Εύβοια-Προκόπι». Μετά από περίπου 10 km και αφού έχετε περάσει μέσα από την Αρτάκη χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε σε ένα φανάρι με μια διχάλα που έχει πινακίδα «Όσιος Ιωάννης Ρώσσος» προς τα αριστερά και στη συνέχεια αφού περάσετε μέσα από μια περιοχή που λέγεται Καστέλλα φτάνετε σε άλλη μια διασταύρωση με φανάρι που πρέπει να πάτε αριστερά (όχι τελείως αριστερά) ακολουθώντας την πινακίδα που γράφει «Προκόπι-Όσιος Ιωάννης Ρώσσος».
Μετά από αυτή τη διασταύρωση και 36km και χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε στο Προκόπι (συνολικά 1 ώρα).Ακολουθώντας την πινακίδα Προς Όσιο Ιωάννη Ρώσο στρίβετε αριστερά.

Βαθμολογία: 4.5 (35 ψήφοι )

Σχόλια

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος.

Καλησπερα σας.Ονομαζομε Αντρουλα, και είμαι, απο τη Κύπρο.Δε μπορω, να περπατήσω, μόνη μου. Τα θαύματα της Παναγίας, και των αγίων, οι διδαχες, των Πατέρων, σου δίνουν, δύναμη, πίστη, και υπομονή, να αντιμετωπίζεις, τη καθημερινότητα, στη ζωή.Το τηλεφωνο μου, είναι:00357_99760422. Ευχαριστω.