Skip to main content

Αρχαιολογικό Mουσείο Σκύρου

Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Χαρακτηριστικά αγγεία είναι το κυπριακής καταγωγής φλασκί, η αττική γεωμετρική πυξίδα με ολόγλυφα ιππάρια στο πώμα και το ζωόμορφο ρυτό (τελετουργικό αγγείο) σε σχήμα ίππου.

Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

Κεραμική της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900 π.Χ.) από τη πόλη της Σκύρου, το Παλαμάρι κ.α. . Σημαντικό είναι το ανάγλυφο κυκλαδικό πώμα από το Παπαλαγούδι και το τρωικό "δέπας" από το Παλαμάρι. Εκτίθενται επίσης κυκλαδικές χρωματοθήκες και εργαλεία από οψιανό.

Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 π.Χ.) από διάφορες θέσεις του νησιού: ασκοί, ψευδόστομοι αμφορείς, αλάβαστρα, σκύφοι κ.α. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα δύο αγγεία, με παράσταση πλοίου το ένα και ψαριών το άλλο.

Κεραμική πρωτογεωμετρική (11ος-9ος αι. π.Χ.) από τα παραλιακά νεκροταφεία στα Μαγαζιά. Οι σκύφοι, οι πρόχοι, τα μόνωτα υψηλά ποτήρια, οι ωραίες οινοχόες, τα τριφυλλόσχημα μικροσκοπικά αγγεία αλλά και κοσμήματα, όπως τα χρυσά φύλλα και οι σφυκωτήρες για τα μαλλιά, τα περιδέραια από φαγεντιαγή είναι χαρακτηριστικά του πλούτου της περιόδου.

Ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (900-800 π.Χ.). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κρατήρας με το θέμα του τροχού, τα χάλκινα βραχιόλια, τα τοπικά χονδροειδή αγγεία, το πρωτογεωμετρικό πινάκιο αριθ. 353.

Πρωτογεωμετρική κυρίως κεραμική από τη θέση Αγία ΄Αννα και τα Μαγαζιά: ένα φλασκί, χρυσός σφηκωτήρας και σκουλαρίκια, δύο νευρόσπαστες κούκλες, χάρτινα βραχιόλια και μια σειρά από ωραία αγγεία: πρόχοι, κύπελλα, υδρία κ.α.

Ευρήματα ρωμαϊκής και αρχαϊκής περιόδου από νεότερες ανασκαφές: κορινθιακοί αρύβαλλοι ευβοϊκής καταγωγής, γεωμετρικές πρόχοι με παραστάσεις αλόγων, θαυμάσιοι σκύφοι με πλούσια κόσμηση, μια ταινία από ήλεκτρο (μείγμα χρυσού και αργύρου), πόρπες και περιδέραια καθώς και εισηγμένα αγγεία από φαγεντιανή.

Αγγεία και άλλα αντικείμενα από την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο (5ος-1ος αι. π.Χ.): αγαλμάτιο γυναίκας κλασσικής περιόδου, ελληνιστικό κεφάλι και αγαλματίδιο παιδιού, κεραμική ελληνιστικής περιόδου, πλαστικό ζωόμορφο αγγείο, ακέφαλο αγαλμάτιο Κυβέλης.

Ενδιαφέροντα είναι τα γλυπτά: κόρη αρχαϊκής περιόδου, ταφική στήλη (480 π.Χ.) που ξανασμιλεύθηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους στη πίσω όψη, Θραύσμα κεφαλής κόρης και άγαλμα ίσως Απόλλωνος.

Στην αυλή εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.

Το μουσείο φιλοξενεί τη σπουδαία λαογραφική Συλλογή της Λ. Κωστίρη εις μνήμη του αδερφού της αρχαιολόγου Ι. Παπαδημητρίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου
Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Σκύρου

Ιστορικό

Το μουσείο της Σκύρου ιδρύθηκε το 1963 και εγκαινιάστηκε δέκα χρόνια αργότερα για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Η Σκύρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (5500-2800 π.Χ.) όπως μαρτυρούν τα λείψανα που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές στο νησί. Ακμάζει κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού (2800-1900 π.Χ.) και φτάνει στο απόγειο της ακμής της κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (1650-1100 π.Χ.). Σημαντική εμφανίζεται η Σκύρος και στα γεωμετρικά και στα αρχαϊκά χρόνια. Το 475 π.Χ. κατακτάται από τους Αθηναίους και το 323/22 π.Χ. περνάει στα χέρια των Μακεδόνων. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Από το 2ο αι. μ.Χ. εξαπλώνεται στο νησί η Χριστιανική θρησκεία.

Πρόσβαση

Από Λιναριά (Λιμάνι Σκύρου):
Κατευθύνεστε προς Σκύρο φτάνετε στο χωριό Ασπούς στη διασταύρωση για Σκύρο –Καλαμίτσα (5,5km,5 λεπτά) όπου συνεχίζετε ευθεία προς Σκύρο. Σε 3,5 km θα φτάσετε σε μια κυκλική διασταύρωση όπου αν πάτε προς τον ανηφορικό δρόμο ευθεία θα πάτε προς τη Χώρα (Σκύρο), εσείς όμως θα πάτε προς τα δεξιά προς Μώλο και σε 1km υπάρχει διασταύρωση με πινακίδα προς τα αριστερά για Αρχαιολογικό Μουσείο όπου σε λιγότερο από 1km οδηγεί στην πλατεία του Μπρουκ όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Φαλτάιτς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου είναι ανοικτό από τις 8:30 έως τις 15:30 καθημερινά όλο το χρόνο και τις αργίες εκτός όμως από τις Δευτέρες. Η είσοδος είναι 2€.

Τηλέφωνο: 22220 91327

Βαθμολογία: 2.7 (3 ψήφοι )