Άγιος Γεώργιος
Οι περισσότεροι Ευβοείς σήμερα, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής, ταυτίζουν τη Λιχάδα με τον παραλιακό οικισμό του Αγ. Γεωργίου. Δεν έχουν μεγάλο άδικο, αφού σήμερα έχουν εντελώς ανατραπεί τα δεδομένα του παρελθόντος, με αποτέλεσμα η ακατοίκητη αυτή παραλία, να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής και να εξελιχθεί εν τέλει σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Εύβοιας. Η σύγχρονη αυτή κοσμοπολίτικη παραλία έναν αιώνα πριν ήταν εντελώς έρημη. Μόλις το 1910 κατασκευάστηκε εκεί η πρώτη καλύβα από κάποιον κάτοικο της Λιχάδας, που προφανώς ποτέ δεν πίστεψε πως θα περνούσε στην ιστορία ως ο ιδρυτής ενός από τα πιο όμορφα τουριστικά θέρετρα της πατρίδας μας. Το όνομά του ήταν Γιάννης Μαστρογιάννης (1882). Το 1923 ο Νικόλαος Αμελαδιώτης, καταφεύγει στη μισοέρημη παραλία για να γλτώσει από την κοινωνική κατακραυγή μετά το μεγάλο του αμάρτημα να ερωτευθεί μια οθωμανίδα, που γνώρησε κατά τη μικρασιατική εκστρατεία. Το όνομα του Αγίου Γεωργίου οφείλεται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος είναι χτισμένος σε θεμέλια ενός παλαιού Ασκητηρίου. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση ο πρώτος ναός είχε τη μορφή κατακόμβης με υπόγεια είσοδο. Η ραγδαία εξέλιξη του Αγίου Γεωργίου άρχισε μετά το 1970. Έκτοτε έχει μεταβληθεί σε ιδανικό τόπο παραθερισμού, με ένα γραφικό ψαρολίμανο, το πορθμείο επικοινωνίας με τον Άγιο Κωνσταντίνο, όμορφες πλαζ, πολλά γαστριμαργικά στέκια, κέντρα διασκέδασης, τουριστικές εγκαταστάσεις και ποιοτικά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.
Ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τον Αγιώργη με τον Κάβο και κατόπιν με το φάρο της Βασιλίνας επιτρέπει στον εποχούμενο επισκέπτη την πρόσβαση σε όλο το μήκος της έξοχης παραλίας, που διαγράφει το ακρωτήρι Κήναιο. Κατά μήκος αυτής της παραλίας υπάρχουν αρκετές πλαζ και πολλά κεντράκια, τα οποία λειτουργούν συνήθως κατα τη θερινή περίοδο. Λειτουργούν επίσης αρκετές επιχειρήσεις, που διευκολύνουν διάφορες δραστηριότητες στις οποίες επιθυμούν να επιδοθούν οι επισκέπτες της Λιχάδας. Ψάρεμα, κοντινές θαλασσινές κρουαζιέρες, σέρφινγκ, καταδύσεις, αθλοπαιδείες στην άμμο κ.α. Τα νότια παράλια από τον Αγιώργη μέχρι τα Γιάλτρα θεωρούνται από τα ομορφότερα της Ελλάδας, αφού η πυκνή βλάστηση, που φτάνει μέχρι το κύμα, τα κάνει να μοιάζουν με τροπικά νησιά. Επί αυτής της απολαυστικής ακτογραμμής και στα όρια της κοινότητας Λιχάδας, βρίσκονται οι διεθνούς φήμης ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις "Μεντιτερανέ", με τις ιδιωτικές πλαζ και το φανταστικό Γρεγολίμανο. Πιο άγριο αλλά εξίσου πανέμορφο είναι το τοπίο της βόρειας ακτογραμμής της χερσονήσου. Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζεται πια και μετά το φάρο της Βασιλίνας, φθάνοντας μέχρι τα Γιάλτρα από τη βόρεια πλευρά.
Πηγή:Δήμος Λιχάδας
Η Διαδρομή
Ξεκινώντας από τη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου ακολουθούμε την πινακίδα που γράφει «προς Βόρεια Εύβοια-Προκόπι». Μετά από περίπου 10 km και αφού έχετε περάσει μέσα από την Αρτάκη χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε σε ένα φανάρι με μια διχάλα που έχει πινακίδα «Όσιος Ιωάννης Ρώσσος» προς τα αριστερά και στη συνέχεια αφού περάσετε μέσα από μια περιοχή που λέγεται Καστέλλα φτάνετε σε άλλη μια διασταύρωση με φανάρι που πρέπει να πάτε ευθεία ακολουθώντας την πινακίδα που γράφει «Λ.Αιδηψού-Όσιος Ιωάννης Ρώσσος».
Μετά από αυτή τη διασταύρωση και 36km και χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε στο Προκόπι (συνολικά 1 ώρα).
Μετά το Προκόπι συνεχίζετε προς Μαντούδι και 7,5km περίπου μετά τη διασταύρωση Μαντουδίου στρίβετε αριστερά στην πινακίδα προς Λίμνη-Αιδηψο, ενώ άλλα 7,5km αργότερα στρίβετε πάλι αριστερά στη διασταύρωση προς Λίμνη.14km μετά στρίβετε δεξιά προς Ροβιές και 30km από εκεί φτάνετε στην Αιδηψό. Συνολικά από Προκόπι υπολογίστε 1ώρα περίπου, οπότε συνολικά από Χαλκίδα περίπου 2ώρες (105km).
Μετά τα Λουτρά Αιδηψού συνεχίζετε παραλιακά προς Γιάλτρα Λιχάδα και 2km περίπου μετά φτάνετε στην παραλία του Αγ.Νικολάου. Συνεχίζοντας παραλιακά 7,3km αργότερα φτάνετε στην παραλία Ροδοδάφνης και από εκεί 5km μετά φτάνετε στα Γιάλτρα (συνολικά 17 λεπτά περίπου από Αιδηψό,).
3km αργότερα φτάνετε στα Λουτρά των Γιάλτρων (4 λεπτά διαδρομή)Από εκεί θέλετε άλλα 10km περίπου μέχρι τον Άγιο Γεώργιο (περίπου 14 λεπτά). Δηλαδή 27,5km περίπου από Αιδηψό (35 λεπτά) και συνολικά από Χαλκίδα 132km (2,5 ώρες περίπου)
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 13868 εμφανίσεις