Skip to main content

Αγία Άννα

Η Κοινότητα της Αγίας Άννας είναι ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριουδάκι στη Βόρεια Εύβοια. Ο κύριος οικισμός της είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε υψόμετρο 300μ. με θέα στο Αιγαίο και την παραλία του Αγκάλη.Περισσότερες Φωτογραφίες

Η Αγία Άννα όμως είναι κυρίωςκαλοκαιρινός προορισμός, με την παραλία της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στην περιοχή θα βρείτε πλήθος από ταβερνάκια με καλό φαγητό καθώς και πολλές επιλογές διαμονής τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ένα μουσείο λαϊκής τέχνης, όπου μπορεί να δει την Αγιαννιώτικη φορεσιά και να πληροφορηθεί για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων από τα χρόνια του 1821 μέχρι και σήμερα. Ξακουστό είναι επίσης το καρναβάλι της Αγίας Αννας όπου την Κυριακή των Αποκρεών κορυφώνεται με το κάψιμο του καρνάβαλου μέσα σε μία ατμόσφαιρα με πικάντικα στιχάκια και πολύ χορό και τραγούδι.

Περισσότερες ΦωτογραφίεςΕπιπλέον, μπορεί κανείς να περπατησει το φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλαιόβρυση και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας. Σύμφωνα με την παράδοση η Μπουλοβίναινα, μια από τις κοπέλες της περιοχής, βούτηξε στο κενό προκειμένου να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Οι καταρράκτες της Δρυμώνας δεν είναι μακριά από την Αγία Άννα, όμως σας προτείνουμε να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα σε αυτή την κοντινή εκδρομή προκειμένου να προλάβετε να κάνετε και ένα μπάνιο στους καταρράκτες. Τα νερά είναι μεν πολύ κρύα αλλά οι βάθρες σας προκαλούν για ατελείωτες βουτιές. Όσο για την πρόσβαση, δε θα χρειαστεί να κουραστείτε καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική διαδρομή.

Κοινότητα Αγίας Άννας
Κοινότητα Αγίας Άννας
Παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη)
Παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη)
Παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη)

Η Διαδρομή

Διαδρομή για Χωριό Αγία Άννα

Ιστορικό

Το όνομά της η Αγία Αννα το πήρε από την ξακουστή και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Αννας, όπου βρίσκεται και στον ομώνυμο Ναό του χωριού. Λέγεται θαυματουργή   διότι έσωσε όλους τους κατοίκους από μία σφοδρή επιδρομή πειρατών, ενώ η εικόνα βρέθηκε αμέσως μετά από ένα όνειρο που είδε μία χωριανή.

Η περιοχή φαίνεται να κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή ενώ ευρήματα έχουν βρεθεί να απεικονίζουν διάφορα εργαλεία από πυρητόλιθο και το χωριό Αγία Αννα όπως και πολλά άλλα βρίσκεται σε τέτοιο σημείο χτισμένο για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο.

Εξω από το χωριό 3 χιλιόμετρα δυτικά σε μια ορεινή περιοχή υπάρχει ένα ξακουστό φαράγγι, το φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Η ιστορία αναφέρει ότι κατά την επανάσταση του 1821 η Μπουλοβίναινα θέλοντας να αποφύγει τους Τούρκους έπεσε μέσα σ’ αυτό και από τότε πήρε το όνομά της.

Η εξαιρετική τοποθεσία της Αγίας Άννας λέγεται επίσης πως την έβαλε στο στόχαστρο των πειρατών, οι οποίοι διέκριναν στην τοποθεσία ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για τον έλεγχο της θάλασσας. Προς το τέλος του 18ου αιώνα, και καθώς η παρουσία των Τούρκων γινόταν ολοένα και πιο αισθητή, η περιοχή άρχισε να αναπτύσσει έντονη εμπορική δραστηριότητα και να γίνεται γνωστή πέρα από την Εύβοια

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Βαθμολογία: 4.3 (27 ψήφοι )

Σχόλια

Πολιτική για τα σχόλια από Evia-Guide.gr

Ενημερώνουμε ότι οποιοδήποτε υβριστικό ή ρατσιστικό σχόλιο θα διαγράφεται. Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να σχολιάζουν επώνυμα και με σεβασμό προς τους υπόλοιπους επισκέπτες.