Skip to main content

Αυλωνάρι

Το Αυλωνάρι, μια χαριτωμένη πολιτειούλα 761 κατοίκων, είναι η έδρα του  Δήμου Αυλώνος. Απλώνεται στις πλαγιές ενός μικρού όμορφου λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει επιβλητικά ένας καλοσυντηρημένος ενετικός πύργος, ο οποίος μαζί με τον νεότερο μεν καλαίσθητο δε, βυζαντινού ρυθμού, ναό του Αγίου Νικολάου, δημιουργούν την κορυφαία εικόνα και το έμβλημα, θα μπορούσαμε να πούμε, του Αυλωναρίου.

Η περιοχή είναι πολύ εύφορη. Παράγει λάδι, κρασί, σιτηρά ,όσπρια,   κτηνοτροφικά, κηπευτικά, μέλι.

Πηγή: Δήμος Αυλώνος

Αυλωνάρι, Κεντρική Εύβοια
Αυλωνάρι, Κεντρική Εύβοια
Αυλωνάρι, Κεντρική Εύβοια
Αυλωνάρι, Κεντρική Εύβοια
Ειρηνοδικείο Αυλωναρίου
Δημοτικό Σχολείο Αυλωναρίου
Αυλωνάρι, Κεντρική Εύβοια

Η Διαδρομή

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας, ακολουθείτε την πινακίδα «Προς Νότια Εύβοια».
Ακολουθώντας αυτή την πορεία θα περάσετε το Βασιλικό, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Αλιβέρι (χωρίς να περάσετε μέσα από αυτά) και εν συνεχεία μέσα απο τα Λέπουρα, το Νεοχώρι και τη Δάφνη. Στα 11km από τα Λέπουρα υπολογίστε ότι θα φτάσετε στα Χάνια και εκεί θα στρίψετε δεξιά και σε λιγότερο από 1km θα είστε στο Αυλωνάρι. Υπολογίστε περίπου 1 ώρα συνολικά από Χαλκίδα μέχρι Αυλωνάρι.

Ιστορικό

Το Αυλωνάρι σαν ονομασία προήλθε από την Αυλώνα (Avlona, Vallona, Avalona). Η λέξη <αυλών> υποδηλώνει μια κοιλάδα ή μια χαράδρα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή την ονομασία μετέφεραν Ίωνες, που ήλθαν από τη Μεσσηνία και αποίκησαν την κοιλάδα Αυλωναρίου. Πράγματι η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη μακρόστενη ποτάμια κοιλάδα, που διαρρέετε από τους χείμαρρους Κανάλι, Ρέα, Καμάρα, κ.α.  Το Αυλωνάρι δημιουργήθηκε κατά το 10ο ή 11ο αιώνα από τους διασωθέντες κατοίκους των κατεστραμμένων  από τις ληστρικές πειρατικές επιδρομές των Σαρακηνών       χωριών της περιοχής:Οιχαλίας, Αγίας Θέκλας, Σαρρή, Κοίλων, Αγίας Ελεούσας, Μαλλίας , Ταξιαρχών  και από τους κατοίκους άλλων χωριών των οποίων δεν γνωρίζουμε τα ονόματα ούτε και τις θέσεις. Κατά την περίοδο αυτή,,γύρω από τις θέσεις <Γούβα, Πόρος, Στέρνα και Παληόβρυση>της σημερινής κωμόπολης ,ιδρύθηκε ο πρώτος πυρήνας του οικισμού, που πήρε το όνομα <Αυλών>. Πριν ακόμη οικισθεί το Αυλωνάρι στη σημερινή του θέση, η περιοχή ήταν γνωστή για την Επισκοπή Αυλώνος, που ιδρύθηκε στα μέσα του Δ΄ αιώνα και υπαγόταν στη Μητρόπολη της Αθήνας.

    Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας το Αυλωνάρι κατείχε εξέχουσα θέση, όπως μαρτυρούν οι οχυρώσεις αλλά και οι αναφορές στους ενετικούς χάρτες.
Θα πρέπει να τονιστεί, πως ο ενετικός πύργος, που συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε το 1953, είναι ίσως ο πιο ωραίος και καλοσυντηρημένος φράγκικος πύργος της Εύβοιας. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούταν σαν αστυνομία. Μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκε εδώ μια ομάδα από Βαυαρούς στρατιωτικούς. Όταν οι Βαυαροί αποχώρησαν, χρησιμοποιήθηκε σαν Δημαρχείο του Δήμου Δυστίων. 

Πηγή: Δήμος Αυλώνος
 

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Χρήσιμα


Βαθμολογία: 4.5 (20 ψήφοι )