Ερέτρια
Η Ερέτρια είναι σημαντικό φυσικό λιμάνι της Εύβοιας με πολύ πλούσια ιστορία. Η αρχαία Ερέτρια υπήρξε σημαντική πόλη και κατοικήθηκε από την Γεωμετρική ως την Παλαιοχριστιανική εποχή.
Η Ερέτρια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για διασκέδαση των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της. Στον όμορφο παραλιακό της πεζόδρομο βρίσκει κανείς, νεανικά μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, γραφικά ουζερί αλλά και κρεπερί και πιτσαρίες και στα περίχωρά της υπάρχουν πολλές ταβέρνες. Αλλά υπάρχουν και χώροι άθλησης, πεζοπορίας, γυμναστήρια, όμορφες παραλίες ελεύθερες ή σε πανέμορφα ξενοδοχεία.
Κοντά στην Ερέτρια στην Αμάρυνθο μπορείτε να περπατήσετε στη μεγάλη προκυμαία και να ανεβείτε στον λόφο Παλιχώρια, για να γνωρίσετε τις βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.
Σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι:
Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Η αρχική κατασκευή ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. και κατά την διάρκεια του 4ου αιώνα σημειώνεται μεγάλη ακμή. Καταστράφηκε το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους και ανακατεσκευάστηκε με πιο ευτελή υλικά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μνημείο το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Δυστυχώς τα περισσότερα εδώλια του έχουν κλαπεί. Ανασκάφηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και η αναστήλωσή του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Μεσαιωνικός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα.
Το Μουσείο. Το Μουσείο της Ερέτριας χτίστηκε το 1960. Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από το Λευκαντί, την Αμάρυνθο, τη Μαγούλα και την Ερέτρια. Στο Μουσείο διοργανώνονται κατά περιόδους εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Η Αρχαία Θόλος. Κυκλικό οικοδόμημα που ανεγέρθηκε αρχικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
Η «Οικία των Ψηφιδωτών». Οικία η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. με μωσαϊκό δάπεδο με παραστάσεις της με παραστάσεις Νηρηϊδος σε Ιππόκαμπο , μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών.
Ο ναός του Απόλλωνα Δαφνηφόρου. Στον χώρο του ιερού του Απόλλωνος Δαφνηφόρου στην Ερέτρια αποκαλύφθηκαν τα λείψανα διαφόρων φάσεων της λειτουργίας του (ο πρώτος εκατόμπεδος αψιδωτός ναός κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, πάνω σ' αυτόν ένας περίπτερος ιωνικός στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και ο τρίτος, επίσης περίπτερος, αλλά δωρικός στα τέλη του ίδιου αιώνα, που καταστράφηκε κατά την περσική εισβολή τον 490 π.Χ.).
Το πευκόφυτο νησί των Ονείρων με τουριστικές εγκαταστάσεις
Το σπίτι του Κανάρη
Ο Κανάρης έκτισε το 1847 το σπίτι του στην Ερέτρια.
Είναι ένα διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στο οποίο κατοίκησε έως το 1864, τότε που έγινε για δεύτερη φορά, πρωθυπουργός και αντιβασιλιάς της χώρας.Το οικοδόμημα αυτό σώζεται μέχρι σήμερα, ανήκει σε ιδιώτη και γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο της Ερέτριας να περιέλθει στην πολιτιστική του κληρονομιά και να αναλάβει την συντήρησή του.
Πηγή: dimos-eretrias.gr
Η Διαδρομή
Με αυτοκίνητο
Ξεκινώντας από τη Χαλκίδα από τη διασταύρωση (φανάρια) στα ΚΤΕΛ Εύβοιας( η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας) με κατεύθυνση προς Νότια Εύβοια, φτάνετε μετά από 3km στη Διασταύρωση (φανάρι) της Λαμψάκου και συνεχίζετε ευθεία προς Βασιλικό στο οποίο θα φτάσετε μετά από άλλα 5,5km . Από το Βασιλικό συνεχίζοντας ευθεία προς Νότια Εύβοια μετά από άλλα 11km φτάνετε στην είσοδο της Ερέτριας όπου και στρίβετε δεξιά.
Συνολικά υπολογίστε 20 λεπτά για 20km περίπου που είναι η συνολική διαδρομή από Χαλκίδα. Ωστόσο τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού η διαδρομή λόγω κίνησης από Χαλκίδα μέχρι Ερέτρια ξεπερνάει τη μισή ώρα.
Με φέρρυ μπόουτ
Για να φτάσετε στην Ερέτρια από Αθήνα, αν θέλετε να πάρετε το φέρρυ ακολουθώντας την Εθνική Αθηνών Λαμίας, στρίψτε στα πρώτα διόδια και ακολουθήστε τον δρόμο προς Ωρωπό. Από εκεί επιβιβάζεστε στο φέρρυ και με την έξοδό σας βγαίνετε απ΄ευθείας στην Ερέτρια.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Για τα Δρομολόγια της ακτοπλοϊκής γραμμής Ωρωπός-Ερέτρια και Ερέτρια-Ωρωπός μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.
Τηλέφωνα: Πορθμείο Ερέτριας: 22290 62492 Πορθμείο Ωρωπού: 22950 32511
Ιστορικό
Η Ερέτρια ήταν γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε, πάντως κατά μια εκδοχή ιδρύθηκε από Αθηναίους αποίκους για να διευκολύνουν τα σχέδια επέμβασης των Αθηναίων στο νησί της Εύβοιας Η πόλη, κατά την αρχαϊκή περίοδο, υπήρξε το αντίπαλο δέος της Χαλκίδας. Ανταγωνίστρια σε όλους τους τομείς. Πολιτισμός, εμπόριο, αποικίες. Αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού υπήρξε ο περίφημος Ληλάντιος Πόλεμος μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας (720-660 π.Χ.). Γύρω στο 500π.Χ πήρε μέρος στην εκστρατεία των Ιωνικών πόλεων της Μικρασίας κατά των Περσών. Εξαιτίας αυτού η πόλη καταστράφηκε απο τον Δάτη και τον Αταφέρτη.
Δέκα χρόνια μετά η Ερέτρια έλαβέ μέρος στο πλευρό των Ελλήνων στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και στις συγκρούσεις της Σαλαμίνας και των Πλαταιών.
Το 338 π.Χ. μετά την μάχη της Χαιρώνιας η Ερέτρια βρέθηκε υπο την κυριαρχία των Μακεδόνων. Το 198 π.Χ. οι Ρωμαίοι κυρίεψαν και κατέστρεψαν την πόλη. Από τότε ξεκίνησε η παρακμή της. Το 1824 έφτασαν πρόσφυγες από τα κατεστραμμένα Ψαρά . Έτσι μετονομάστηκε σε Νέα Ψαρά. Μετά την απελευθέρωση αρχίζει ο αγώνας για την πρόοδο και την ανασυγκρότηση της .
Η Ερέτρια ήταν επίσης μια πόλη πλούσια σε κοπή νομισμάτων, τα οποία ήταν περιζήτητα σαν μέσο συναλλαγής, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και στις γειτονικές πόλεις και στις πόλεις της Μεσογείου.
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
Τηλέφωνα:
Πορθμείο Ερέτριας: 22290 62492
Πορθμείο Ωρωπού: 22950 32511
ATM
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Φιλοσόφου Μενεδήμου 59
Τράπεζα Πειραιώς: Φιλοσόφου Μενεδήμου 58
ΑΤΕ Βank: Κανάρη και Μενεδήμου (Supermarket Atlantic)
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 17305 εμφανίσεις