Skip to main content

Κάρυστος

Η Κάρυστος αποτελεί αστικό κέντρο της νότιας Εύβοιας και τη νοτιότερη πόλη του νησιού. Απέχει οδικώς 120 χλμ. από την Χαλκίδα και μόλις 1 ώρα με το πλοίο από Ραφήνα διαμέσου της πόλης του Μαρμαρίου.

 Πόλη με μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και δημόσια νεοκλασικά κτίρια. Λιμάνι με παραδοσιακά καφενεία, ουζερί, και γραφικές ταβέρνες, προδιαθέτει τον επισκέπτη για τις υπόλοιπες ομορφιές.Οι κάτοικοι της πόλης πάντα φιλόξενοι και εργατικοί, αγαπούν τον τόπο τους και κρατούν έθιμα και παραδόσεις. Αρμονία, γαλήνη, ξεκούραση περιμένουν τον επισκέπτη της Καρύστου και τον κάνουν να χαίρεται πραγματικά για την επιλογή να περάσει τις διακοπές του στην όμορφη αυτή πόλη.
Στο νέο λιμάνι της Καρύστου θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, ουζερί, γραφικές ταβέρνες και εστιατόρια που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.
Η Κάρυστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους στην Ελλάδα. Η περιοχή είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους για το ψάρι της. Στην Κάρυστο μπορεί να βρει κανείς θαλασσινά πιο νόστιμα από τα συνηθισμένα, και αυτό γιατί τα θαλάσσια ρεύματα του Καβοντόρου, φέρνουν στην επιφάνεια της θάλασσας θρεπτικές ουσίες.
Η τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα έχουν κυρίαρχη θέση στις επιλογές των επισκεπτών. Τα ντόπια τυριά και τα ξακουστά Καρυστινά κρέατα συνοδευόμενα από το Καρυστινό κρασί είναι σίγουρα κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τις παραδοσιακές κουρκουμπίνες, (μικρά κομμάτια από ζυμάρι που βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι), ένα έδεσμα πού βρίσκετε στον κατάλογο όλων των εστιατορίων.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Μπούρτζι και το Castello Rosso, τα γραφικά χωριουδάκια Αετός, Μύλοι και Πλατανιστός και φυσικά να κολυμπήσετε στην παραλία Καρύστου αλλά και στις  μαγευτικές παραλίες Μπούρος, Αγία Παρασκευή και Ποτάμι.


Δραστηριότητες:

 Πεζοπορικές διαδρομές, καταδύσεις surfing, jet ski, ποδηλασία, ιππασία, κ.λ.π, είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν. Πληροφορίες για όλα αυτά μπορείτε να πάρετε και από το περίπτερου του Τουριστικού συνδέσμου που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Λιμανιού. 

Πηγή: Δήμος Καρύστου

Κάντε κράτηση τώρα σε ένα ξενοδοχείο στην Κάρυστο! Κάντε κλικ εδώ!

 Μνημείο "Αφανούς Ναύτη", Κάρυστος, Απρίλιος 2019
Κάρυστος-Νότια Εύβοια
Ενετικό Κάστρο (Μπούρτζι), Κάρυστος, Αύγουστος 2018
Λιμάνι Καρύστου, Αύγουστος 2018
Ενετικό Κάστρο (Μπούρτζι) Καρύστου
Πάσχα στην Κάρυστο, Απρίλιος 2019
Πλατεία Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Κάρυστος
Κάρυστος
Κάρυστος by night...
Ενετικό Κάστρο (Μπούρτζι) Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Κάρυστος
Κάρυστος
Δημαρχείο Καρύστου
Πλατεία Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Λιμάνι Καρύστου
Ενετικό Κάστρο (Μπούρτζι) Καρύστου
Μνημείο "Αφανούς Ναύτη" και Ενετικό Κάστρο (Μπούρτζι)

Η Διαδρομή

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας, ακολουθείτε την πινακίδα «Προς Νότια Εύβοια».
Ακολουθώντας αυτή την πορεία θα περάσετε το Βασιλικό, την Ερέτρια την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι (χωρίς να περάσετε μέσα από αυτά) και περίπου στα 50km φτάνετε σε ένα χωριουδάκι που λέγεται Λέπουρα.

Στρίβετε στα δεξιά στην πινακίδα που γράφει «Προς Κάρυστο» και συνεχίζετε από εκεί και πέρα όπως σας πηγαίνει ο δρόμος χωρίς να στρίψετε πουθενά. Περίπου 70km αργότερα (δηλαδή 120km από Χαλκίδα και περίπου 2 ώρες δρόμο) φτάνετε στην Κάρυστο.

Ιστορικό

Η σημερινή Κάρυστος άρχισε να χτίζεται το 1843 βάσει των ρυμοτομικών σχεδίων του Βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ, κατ’ εντολή του τότε βασιλιά Όθωνα. Εκεί οφείλεται το μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο με τις μεγάλες πλατείες, τους μεγάλους δρόμους και τα δημόσια νεοκλασικά κτίρια.

Το Μπούρτζι.

 Το παραλιακό φρούριο, το λεγόμενο Μπούρτζι, (έτσι έλεγαν οι Άραβες τα παραλιακά οχυρά που έχτιζαν για να προστατεύουν την είσοδο του λιμανιού) που βρίσκεται στην ανατολική άκρη της πόλης, είναι κατασκευασμένο σε ένα χώρο περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων.
Έχει έξη πλευρές που σχηματίζουν ένα Π. Είναι κτισμένο με πέτρες και ειδικότερα πωρόλιθους και μάρμαρα.
Η κατασκευή του υπολογίζετε περί τα μέσα του 13ου αιώνα από Ενετούς και Φράγκους. Χαρακτηριστικά της κατασκευής, η χαμηλή και θολωτή πύλη που ασφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα.
Ψηλά από πάνω της, τρύπα προς τα έξω από την οποία έριχναν καυτό λάδι στους εισβολείς. Στη νότια και ανατολική πλευρά που βλέπουν προς τη θάλασσα, τρύπες για τα πυροβόλα όπλα.
Έχει δύο ορόφους και εσωτερικό αίθριο. Το Μπούρτζι είναι καλοδιατηρημένο και τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται εκθέσεις, προωθώντας τις τέχνες και τον πολιτισμό, μέσα σε ένα περιβάλλον που σου προκαλεί δέος.

Το Castello Rosso

Στη σημερινή θέση του κάστρου πρωτοκτίστηκε οχυρό φρούριο από τους Καρυστινούς το 1030μχ., για να προφυλαχθούν από τους αιμοχαρής κουρσάρους που λεηλατούσαν τα παράλια του Αιγαίου.
Λέγετε πως πήρε το όνομά του από το κεραμιδί χρώμα της τοιχοποιίας του.
Αποτέλεσε το μήλο της έριδος διαφόρων κατακτητώνκαι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης.
Για να πάμε στο κάστρο ακολουθούμε τον δρόμο από Κάρυστο για Μύλους, με τη διαδρομή να σταμάτει κοντά στην είσοδο, κάνοντας την πρόσβαση πολή εύκολη. Φτάνοντας λοιπόν στον περίβολο του κάστρου αφήνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε την προσέγγιση με τα πόδια.
Αφού ανεβούμε από το μέρος του γκρεμισμένου τοίχου, πρέπει να περάσουμε κάτω από τα πεύκα προς την ανατολική άκρη του κάστρου.
Το υψόμετρο είναι 350 μέτρα, και η θέα του κόλπου της Καρύστου από το κάστρο είναι πανοραμική.

Πηγή: Δήμος Καρύστου

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

See video

Χρήσιμα

ΑΤΜ

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Καρύστου και Ιωάννου Κότσικα

ATE Bank: Πλατεία Αμαλίας (Παραλία)

Alpha Bank: Σαχτούρη 86

Τράπεζα Εύβοιας: Ιωάννη Κότσικα 20

Βαθμολογία: 4.4 (11 ψήφοι )