Κερασιά
Η Κερασιά είναι ένας πανέμορφος γραφικός ημιορεινός οικισμός (υψόμετρο 560 μέτρα) εκτεινόμενος ανατολικά των πηγών του ποταμού Νηλέα και επί του νέου δρόμου Αγίας Άννας-Ιστιαίας.
Σε απόσταση μόλις 3km από την Κερασιά συναντάμε ένα μοναδικής ομορφιάς καταπράσινο οροπέδιο, γνωστό με την ονομασία Μακρολίβαδο. Ως φόντο έχει το κατάφυτο από έλατα "Ξηρό Όρος".
Σημασμένα μονοπάτια και δασικοί δρόμοι οδηγούν στην κορυφή από όπου μπορεί να αγναντέψει κανείς τις Σποράδες, το Παρνασσό και τον Όλυμπο.
Στην πλούσια χλωρίδα του κατά την ονομασία του μόνο "Ξηρού Όρους", ανάμεσα στο συμπαγές ελατοδάσος μπορούμε να απολαύσουμε κατά την άνοιξη το πλήθος των λουλουδιών και στην κορυφή το σπάνιο είδος της λευκής και ροζ παιώνιας. Πιο κάτω από τις κορυφές του Ξηρού Όρους, στο μέσον της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής που συνδέει την Κερασιά με τη Μονή του Όσιου Δαυίδ (υπάρχει πινακίδα), βρίσκεται ένας πανέμορφος καταρράκτης (Καταρράκτης Δρυμώνας). Τα ορμητικά νερά του σχηματίζουν στο διάβα του άλλους δύο μικρότερους και δύο μεγάλες λίμνες.
Η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Κερασιάς βρίθει παλαιοντολογικών θησαυρών. Τόσο το απολιθωμένο δάσος, όσο και τα απολιθωμένα θηλαστικά, παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον και δίνουν ταυτόχρονα δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης του τόπου. Σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο καθηγητή Δρ Γ. Θεοδώρου, έναν από τους πρωτεργάτες της ανασκαφικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια της Κερασιάς, όταν σε μια περιοχή υπάρχει συνδυασμός απολιθωμάτων φυτών και ταυτόχρονα θηλαστικών, υποδηλώνεται η ύπαρξη ενός πλουσιότατου περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά τη χλωρίδα, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς είναι ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο. Τα φυτικά απολιθώματα αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οικισμών της Κερασιάς και των Παπάδων. Απολίθωμένα ίχνη πανίδας φυλάσσονται στο Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων Κερασιάς.
Πηγή: Δήμος Νηλέως
Ιστορικό
Η δημιουργία του χωριού έγινε πιθανότατα προς το τέλος της Βυζαντινής περιόδου από αγροτοποιμένες της Στερεάς Ελλάδας. Το όνομα του πρώτου οικισμού ήταν η "Πεταλούδα" και εκτεινόταν στη θέση που σήμερα ονομάεται "Αγία Τριάδα".
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1509 εμφανίσεις