Skip to main content

Κύμη

Ο επισκέπτης έχει πολλά να δει στην Κύμη, την όμορφη μικρή πολιτεία, και την περιοχή της που "εποπτεύουν" το Αιγαίο από προνομιακή θέση. Είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που την ονόμασαν Μπαλκόνι του Αιγαίου.

Η Κύμη διαθέτει  ένα  από  τα  μεγαλύτερα  τεχνητά  λιμάνια  της  χώρας  και  καταβάλλονται  προσπάθειες  να  αποτελέσει  αυτό,  συγκοινωνιακό  κόμβο  προς  τα  νησιά  του  ανατολικού  Αιγαίου  και  τη  Βόρεια  Ελλάδα.  Ταυτόχρονα  ο  Δήμος  Κύμης  είναι  από  την  άποψη  της  αυτοφυούς  βλάστησης  από  τους  πιο  πράσινους  της  Ελλάδας  ενώ  δεν  υστερεί  καθόλου  σε  καθαρές  αμμουδιές.  Τα  ενδιαφέροντα  για  τον  επισκέπτη  σημεία  είναι  πάρα  πολλά.  Ενδεικτικά  αναφέρουμε:  το  σπίτι  που  έζησε  ο  διάσημος (Pap  test)  γιατρός - ερευνητής  Γεώργιος  Παπανικολάου  και  το  Λαογραφικό  Μουσείο  στην  Κύμη,  το  μοναστήρι  της  Μεταμόρφωσης  του  Σωτήρος,  τρείς  μικρές  βυζαντινές  εκκλησίες  στον  Οξύλιθο,  η  Αρχαιολογική  Συλλογή  και  ο  Αρχαιολογικός  Χώρος  στην  Ποταμία  ο  ερειπωμένος  ενετικός  πύργος  στον  Άγιο  Μανδήλιο  κ.α.

Τα  πιο  φημισμένα  αγροτικά  προϊόντα  που  παράγονται  στην  περιοχή  της  Κύμης  είναι  τα  σύκα,  τα  κεράσια  και  το  ελαιόλαδο.  Από τα  προϊόντα  με  καθαρά  τοπικό  χρώμα  ξεχωρίζουν  τα  "κουκουλάρικα  κάντρα",  χειροτεχνήματα  φτιαγμένα   από  κουκούλια,  και  πολλά  είδη  γλυκών  όπως  ο  μπακλαβάς  και  τα  αμυγδαλωτά.

Πηγή: Δήμος Κύμης

Η πλατεία της Κύμης
Κοινότητα Κύμης, Β.Εύβοια
Πλατεία Κύμης, Β.Εύβοια
Πλατεία Κύμης, Β.Εύβοια
Κοινότητα Κύμης, Β.Εύβοια
Πλατεία Κύμης, Β.Εύβοια
Κύμη Εύβοιας
Λιμάνι Κύμης
Λιμάνι Κύμης
Λιμάνι Κύμης
Δημαρχείο Κύμης
Λαογραφικό Μουσείο Κύμης
Δημαρχείο Κύμης - Εύβοια

Η Διαδρομή

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται στο τέρμα του περιφερειακού της υψηλής γέφυρας, ακολουθείτε την πινακίδα «Προς Νότια Εύβοια».
Ακολουθώντας αυτή την πορεία θα περάσετε το Βασιλικό, την Ερέτρια την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι (χωρίς να περάσετε μέσα από αυτά) και περίπου στα 50km φτάνετε σε ένα χωριουδάκι που λέγεται Λέπουρα.
Μετά τα Λέπουρα συνεχίζετε ευθεία χωρίς να στρίψετε πουθενά και σε 12km περίπου (10 λεπτά) θα φτάσετε στη διασταύρωση (διχάλα) για Κύμη –Ρολόι-Μουρτερή-Σκύρο κλπ. Εσείς θα ακολουθήσετε το δεξί δρόμο προς Κύμη. Μετά από 2km περίπου θα συναντήσετε ακόμα μια διχάλα για Κύμη-Πλατάνα-Μουρτερή, στην οποία θα πάτε αριστερά προς Κύμη.
Συνεχίζοντας ευθεία από μετά από 12km (10 λεπτά) περίπου και αφού περάσετε την Παραλία Στόμιο Οξύλιθου θα φτάσετε στη γραφική Πλατάνα. Μετά την Πλατάνα σε λιγότερο από 1km βρίσκεστε στην παραλία της Κύμης. Για να βρεθείτε στην κοινότητα της Κύμης πρέπει από την παραλία της Κύμης να πάτε αριστερα προς την κοινότητα της Κύμης. Σε περίπου 5km με αρκετές στροφές θα φτάσετε στην πολύ όμορφη κοινότητα της Κύμης σε 10 λεπτά. Από Χαλκίδα απέχει συνολικά 82,5km (1ώρα και 30 λεπτά)

Ιστορικό

Η Κύμη παλαιότερα ονομαζόταν και Κούμη. Κάποιοι φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομά της είναι παραφθορά του αρχαίου "Κώμη". Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι προελληνικό. Μερικοί επιχειρούν να το συνδέσουν με το όνομα κάποιας μυθικής Αμαζόνας. Αντίθετα οι πραγματιστές πιστεύουν ότι η ρίζα της λέξης ανάγεται στο ουσιαστικό "κύμα".

Σημαντική μερίδα ιστορικών θεωρεί ότι η ευβοϊκή Κύμη είναι η μητρόπολη της αρχαιότερης ελληνικής αποικίας στη Μικρά Ασία, της Κύμης στην Αιολίδα. Άλλωστε στη σχεδόν κλειστή θάλασσα του Αιγαίου βρίσκονται, όπως παρατηρεί εύκολα κανείς, η μία ακριβώς απέναντι από την άλλη.

Πηγή: www.kimi.gr

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Χρήσιμα

ΑΤΜ

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Κ.Βαμβα 54 (Πλατεία)

ΑΤΕ Bank: Κ.Βαμβα 11 (Πλατεία)

Βαθμολογία: 4.4 (24 ψήφοι )

Σχόλια

... και ούτε πρόκειτε

... και ούτε πρόκειτε έτσι΄όπως το πας........

ειμαι απο την κυμη

γεια σας!!! ερχομαι καθε καλοκαιρι στο χωριο μ στην κυμη ειμαι κατω παραλιακα.!! το αγαπω αυτο το μερος.ακομα ποιο τελεια θα ηταν για μενα να εχω κ παρεες εκει γιατι ειμαι απο αθηνα κ δεν εχω καταφερει να κανω..