Πήλι
Το Πήλι από τις γραφικότερες παραλιακές πολιτειούλες της Εύβοιας, αγκαλιασμένο από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου αποτελεί σήμερα το τουριστικότερο Δ.Δ του Δήμου Κηρέως. Η απέραντη αμμώδης παραλία του Πηλίου με τον ιδιόμορφο χρωματισμό της, καθώς και οι υπόλοιπες, που στολίζουν την ευρύτερη περιοχή, όπως αυτή του Ατάλαντου, αποτελούν πόλους έλξης, τα καλοκαίρια, για εκατοντάδες ντόπιους και ξένους εραστές της παγκοσμίου φήμης αιγαιοπελαγίτικης γοητείας. Το Πήλι με τις πολλές εξαιρετικές ταβέρνες του και τα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το τουριστικό προπύργιο της μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχής, που εκτείνεται ανατολικά του μέχρι το Σαρακήνικο.
Πηγή: Δήμος Κηρέως
Η Διαδρομή
Ξεκινώντας από τη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου ακολουθείτε την πινακίδα που γράφει «προς Βόρεια Εύβοια-Προκόπι». Μετά από περίπου 10 km και αφού έχετε περάσει μέσα από την Αρτάκη χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε σε ένα φανάρι με μια διχάλα που έχει πινακίδα «Όσιος Ιωάννης Ρώσσος» προς τα αριστερά και στη συνέχεια αφού περάσετε μέσα από μια περιοχή που λέγεται Καστέλλα φτάνετε σε άλλη μια διασταύρωση με φανάρι που πρέπει να πάτε ευθεία ακολουθώντας την πινακίδα που γράφει «Λ.Αιδηψού-Όσιος Ιωάννης Ρώσσος».
Μετά από 36km από την διασταύρωση αυτή πλησιάζοντας στο χωριό Προκόπι προσέχετε να στρίψετε δεξιά στην πινακίδα προς Πήλι. Στη διαδρομή πλέον θα συναντήσετε μόνο άσφαλτο.
Από το Προκόπι,το Πήλι απέχει 11km (15 λεπτά περίπου)
Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 58km από την Χαλκίδα αλλά επειδή έχει πολλές στροφές υπολογίστε τουλάχιστον μια ώρα και ένα τέταρτο για να φτάσετε.
Ιστορικό
Το όμορφο χωριό Πήλι στις 11 Αυγούστου1912 αναγνωρίστηκε σαν Κοινότητα. Για την προέλευση και ετυμολογία του ονόματος, υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, και κατά τους κατοίκους ορθότερη, η ονομασία οφείλεται στη γεωγραφική θέση του χωριού και της περιοχής. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε πολλά παλαιά έγγραφα και επιστολές η ορθογραφία του ονόματος επιβεβαιώνει αύτη την άποψη. Το σημερινό Πήλι αναγράφεται σαν Πύλι ή πύλη. Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή προέλευσης του ονόματος, η οποία υποστηρίζεται από τον Ναπολέοντα στο βιβλίο του ‘'Σύσταση και εξέλιξη του Νομού Ευβοίας και των Δήμων και Κοινοτήτων αυτού'', το Πήλι οφείλει την ονομασία του στη φύση του εδάφους, στο ό,τι δηλαδή κυριαρχεί ο πηλός. Και αυτή η εκδοχή έχει βάσεις, αφού το έδαφος της εκεί περιοχής είναι πράγματι πηλώδες. Το πήλι απέχει 10 χλμ. Από το Προκόπι και φθάνει σήμερα περίπου τους 900 κατοίκους. Παλιότερα από το λιμάνι του Πηλίου γινόταν η μεταφορά των εξορυσσόμενων μεταλλευμάτων από τη γύρω περιοχή. Τα μεταλλεύματα μεταφέρονταν εκεί με εναέρια βαγονάκια(ένα τύπος τελεφερίκ).Οι εγκαταστάσεις σώζονται μέχρι σήμερα. Κοντά στην παραλία βρίσκεται ο ιστορικός ναϊσκος του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1350 και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις τοιχογραφίες του. Δυστυχώς το εκκλησάκι χτίστηκε το 1350 και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις τοιχογραφίες του. Δυστυχώς το εκκλησάκι αυτό το οποίο θα έπρεπε να διατηρηθεί γιατί είναι μοναδικό στο είδος του, έχει υποστεί επανειλημμένως βανδαλισμούς λιγότερους από τους Τούρκους και περισσότερους από σύγχρονους ή παλιότερους αρχαιοκάπηλους, καθώς και στενόμυαλους ‘'λογοκριτές'' των αγιογραφιών. Η μοναδική εικόνα που παρουσίαζε τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο με το μαθητή του πρόχορο κλάπηκε, ενώ «κυνηγοί θησαυρών'' είχαν κάποτε σκάψει πίσω από το Ιερό αλλά και μέσα στην εκκλησία.
Πηγή: Δήμος Κηρέως
Φωτογραφίες από Panoramio
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 13221 εμφανίσεις
-