Σκύρος (Χώρα Σκύρου)
Πρωτεύουσα της Σκύρου είναι η Χώρα. Είναι χτισμένη στο ψηλό βράχο που δεσπόζει, σχεδόν στο κέντρο της Σκύρου, κάτω από το Βυζαντινό καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου. Χτισμένη στη ΒΑ πλευρά του νησιού, η Χώρα προσφέρει πανοραμική θέα στα παραθαλάσσια χωριά Μαγαζιά, Μώλος και Πουριά.
Τα σπιτάκια του χωριού είναι χτισμένα αμφιθεατρικά το ένα δίπλα στο άλλο, όπου σε παλιότερες και δύσκολες εποχές δημιουργούσαν τείχος, για την προστασία από τους πειρατές. Η αρχιτεκτονική τουςείναι Κυκλαδίτικη, με τα χαρακτηριστικά κατάλευκα κυβόσχημα σπίτια, που τα παλαιότερα όμως είχαν ενισχυμένη οικοδομή με πέτρες από τα Πουριά.
Η Χώρα αποτελεί ιδανικό προορισμό για διαμονή αλλά και διασκέδαση. Περιδιαβαίνοντας τα στενά καλντερίμια του χωριού, θα βρεθείτε σε ανθοστόλιστες αυλές, γραφικά εκκλησάκια και σίγουρα θα συναντήσετε το ζεστό χαμόγελο των κατοίκων της.
Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, ακριβώς κάτω από το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένο στην κορυφή του βράχου, από τους αυτοκράτορες Νικηφόρο Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή, θα απολαύσετε την πανέμορφη πανοραμική θέα στα ΒΑ παράλια του νησιού που φτάνει μέχρι τα Πουριά.
Χρόνια τώρα, το μοναστήρι δεσπόζει πάνω από τη Χώρα και αποτελεί την είσοδο στο παλάτι των Λυκομηδών. Μετά το σεισμό του 2001, υπέστη πολλές ζημιές και για λόγους ασφαλείας δεν επιτρεπόταν η είσοδος στο κοινό.
Πρόσφατα όμως έχουν γίνει τμηματικές επισκευές που επιτρέπουν την είσοδο σε ορισμένα τμήματα της μονής. Από το μπαλκόνι της μονής μπορείτε να απολαύσετε μια εντυπωσιακή θέα πάνω από τις στέγες των σπιτιών της Χώρας μέχρι τον γαλάζιο ορίζοντα, έχοντας την αίσθηση ότι αιωρείστε σε μια άλλη διάσταση.
Η αρχαία οχύρωση της Σκύρου (τμήματα της οποίας διατηρούνατι ακόμη), έγινε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. από τους Αθηναίους, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν κυρίαρχοι του νησιού.
Περιδιαβαίνοντας τα στενά καλντερίμια της Χώρας θα συναντήσετε μικρά εκκλησάκια που αξίζει να τα επισκεφθείτε, όπως του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδας, που έχουν όμορφη και εντυπωσιακή αγιογράφηση.
Ακόμα ένα όμορφο σημείο στη Χώρα είναι η πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, αφιερωμένη στο Βρετανό ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος ετάφη στη Σκύρο. Στην πλατεία υπάρχει άγαλμα αφιερωμένο στον ποιητή, ενώ πολύ κοντά βρίσκονμται το Αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου καθώς και το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.
Στη Χώρα ή Χωριό, θα βρείτε πολλά όμορφα ταβερνάκια που προσφέρουν γεύσεις της Σκύρου, καφετέριες και μπαρς για όμορφη διασκέδαση. Υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα, και μαγαζιά με τουριστικά είδη και καλόγουστα είδη δώρων. Άλλωστε η Σκύρος φημίζεται για την τέχνη και τον πολιτισμό της, που αποτυπώνεται σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας της.
Η Χώρα είναι σίγουρα το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σκύρο. Έχει πολλά καταλύματα και πλήρη τουριστική οργάνωση. Με τα κάτασπρα σπιτάκια της, τις ανθοστόλιστες αυλές και τα φιδωτά καλντερίμια της, εκπέμπει μια εικόνα άλλης εποχής, ενώ στο ζεστό χαμόγελο των κατοίκων της θα ανακαλύψετε τη φημισμένη φιλοξενία της.
Πηγή: Δήμος Σκύρου
Η Διαδρομή
Από τη Λιναριά:
Η πιο σύντομη διαδρομή για τη Χώρα της Σκύρου και χωρίς πολλές στροφές είναι να πάτε αριστερά προς Αχερούνες, Ασπούς και σε 5,5km θα έχετε φτάσει στο Χωριό Ασπούς, ενώ μετά από 3,3km φτάνετε στη διασταύρωση όπου πρέπει να ακολουθήσετε την ανηφορική πορεία προς Χώρα Σκύρου. Σε 1km περίπου θα φτάσετε σε μια μικρή περίοχή όπου αν βρείτε θέση μπορείτε να παρκάρετε, διαφορετικά υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στο δημοτικό πάρκινκ της Σκύρου που είναι δωρεάν.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Για τα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής γραμμής Κύμη-Σκύρος και Σκύρος-Κύμη μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ
και στα τηλέφωνα: 22220 91789 και 22220 92164
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο νησί και αεροπορικώς.
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
ΑΤΜ
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Αγοράς (Κεντρική Πλατεία)
ΑΤΕ Bank: Κεντρική Αγορά (Κατάστημα κινητής τηλεφωνίας)
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 5104 εμφανίσεις