Skip to main content

Στενή

Η Στενή είναι ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, κτισμένο στις παρυφές της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, 30χλμ. από τη Χαλκίδα. Η Στενή έχει 1.280 κατοίκους και αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω και Κάτω Στένη, και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου (Σκουντέρι). Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του πυκνόκτιστου χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Υπάρχουν πολλά πάρκα διασκορπισμένα σε όλο το χωριό, που είναι τόποι αναψυχής και ξεκούρασης. Η Στενή ξεχωρίζει για τις σπάνιες ομορφιές και τα τρεχούμενα νερά. Μια από τις πολλές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το χωριό κοντά στο ρέμα που διασχίζει και το χωριό. Μπροστά στη βρύση, από τη λαϊκή αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα του χωριού και της Δίρφυς. Τσάι, ρίγανη, τυρί, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά κ.α.

Του Γιατρού η βρύση: Βρίσκεται Πεντακόσια μέτρα πάνω από το χωριό μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά. Εδώ λειτουργεί παραδοσιακό παζάρι από τις γυναίκες του χωριού που πουλάνε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα όπως: τσάι Δίρφυς, τραχανά, χυλοπίτες, μέλι, καρύδια, τυρί και αρωματικά φυτά.
Απέναντι τρεις ψησταριές κάνουν έντονη τη παρουσία τους ξυπνώντας όλες τις αισθήσεις.

Ορειβατικό καταφύγιο: Βρίσκεται 8 χλμ από τη Στενή. Σε αυτό οδηγούν τα περισσότερα μονοπάτια αλλά και ο φιδίσιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες.Το καταφύγιο διαθέτει χώρους διαμονής και φαγητό

Αθλητικός Ξενώνας:  Βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη όαση λίγο πιο πάνω από το γήπεδο. Η διαδρομή που είναι 15 λεπτά με τα πόδια, δίπλα από το ποτάμι και τα καταπράσινα πλατάνια είναι πολύ ωραία.
Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια που θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Εύκολες περιπατητικές διαδρομές που βγάζουν σε κρυστάλλινες πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες και στα ριζά της Δίρφυς.

Πηγή: Δήμος Διρφύων

Στενή Εύβοιας
Το ποτάμι στη Στενή Εύβοιας
Δημοτικό Σχολείο Στενής
Στενή Εύβοιας
Στενή Εύβοιας
Στενή Εύβοιας
Η εκκλησία της κάτω Στενής
Η Κάτω Στενή από ψηλά
Δίρφυς-Εύβοια
Στενή
Χιόνια στη Στενή Εύβοιας
Χιόνια στη Στενή Εύβοιας

Η Διαδρομή

Θα φτάσετε στη Χαλκίδα μέσω  της καινούριας γέφυρας και από κει θα ακολουθήσετε το δρόμο της Αρτάκης με τις μεγάλες επιγραφές. Σε κάποιο σημείο που θα σας υποδείξει η σχετική πινακίδα, θα στρίψετε δεξιά και αφού διανύσετε 27χλμ. θα βρεθείτε στη Στενή. Αν δεν διαθέτετε δικό σας μέσο μπορείτε να πάρετε τρένο (τηλ. 210-5240601) ή λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ. 210-8317153) για τη Χαλκίδα. Το δρομολόγιο είναι πολύ συχνά. Μόλις φτάσετε στη Χαλκίδα, θα πάτε στο σταθμό του ΚΤΕΛ Ευβοίας (τηλ. 22210-22640) και θα πάρετε λεωφορείο για τη Στενή.

Πηγή: Δήμος Διρφύων

Ιστορικό

Το 1790 άρχισε ο οικισμός της Στενής από τους κατοίκους της Σκουντέρης που δεν μπορούσαν να αντέξουν τον τούρκικο ζυγό. Λόγω φυσιολογίας του εδάφους οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να περάσουν στο χωριό. Επικεφαλής του αγώνα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ο επιλεγόμενος «Καπετάνιος» (το όνομά του παραμένει άγνωστο).

Όταν έφθασε η είδηση να παρουσιασθούν οι δημογέροντες στις τούρκικες αρχές κανένας δεν έπεσε στην παγίδα. Αντίθετα οι νεότεροι παρουσιάσθηκαν στα επαναστατικά σώματα ενώ αρχηγός της άμυνας του χωριού ανέλαβε ο Γέρο Κάτζιος. Με την οπισθοχώρηση των Ελλήνων μετά την ήττα στον Βατώντα οι Τούρκοι έφθασαν έως τον Μεγάλο Βράχο της Στενής. Ο γέρο Κάτζιος με την στεντόρια φωνή του ειδοποίησε το χωριό. Τα γυναικόπαιδα κρύφτηκαν στα καλύβια ενώ οι στενιώτες  από τον ψηλό βράχο διέλυσαν τους Τούρκους. Αυτοί φεύγοντας επιδόθηκαν σε λεηλασίες και άρπαξαν τα γιδοπρόβατα που βρήκαν στον κάμπο. Μερικοί τολμηροί στενιώτες έφθασαν ως την Χαλκίδα και αφού σκότωσαν τους φρουρούς τα έφεραν στο χωριό.

Στην περιοχή «Τσαγιούς» που βρίσκεται στο δρόμο από Στενή προς Καμπιά, διασώζεται αρχαίο Πελασγικό τείχος.
Υπήρχε η γνώμη (ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων), ότι στην περιοχή αυτή, βρισκόταν πόλη και ότι το σωζόμενο τείχος, αποτελούσε τμήμα του Ναού της θεάς Αρτέμιδας.

Προ 40 και πλέον ετών, είχε επισκεφθεί τη Στενή, ένας Βέλγος καθηγητής της Αρχαιολογίας, ο οποίος γνώριζε και μιλούσε την αρχαία Ιωνική διάλεκτο και επισκέφθηκε την περιοχή «Τσαγιούς», μαζί με το δάσκαλο Δημήτρη Γιαννούκο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ταξιάρχη Μπεληγιάννη και το θεολόγο καθηγητή στο Γυμνασιακό παράρτημα Στενής Κωνσταντίνο Θεοδώρου και άλλους Στενιώτες.

Παρά τις έρευνες που διεξήγαγαν, δε βρέθηκε κάποια πετρόπλακα που αναζητούσε ο Βέλγος καθηγητής με τα στοιχεία ΑΠΟΛΟ. Πιθανόν η πλάκα αυτή έχει λεηλατηθεί, όπως και πολλές άλλες για χτίσιμο σπιτιών κλπ. Ο Βέλγος καθηγητής, αφού περιεργάστηκε τα σωζόμενα αρχαιολογικά μνημεία, είπε ότι στην τοποθεσία αυτή, υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη Οιχαλία και ότι το τείχος αυτό αποτελεί τμήμα του ναού του θεού Απόλλωνα.

Πάντως σίγουρα υπήρχε Ναός εκεί γιατί και η ονομασία «Τσαγιούς» πρέπει να προέρχεται από τη φράση «στους Αγίους», που σημαίνει πως πράγματι ο χώρος θεωρείται Ιερός, χωρίς να γνωρίζουν οι πρόγονοί μας ποιος Αγιος ήταν (ελλείψει χριστιανικού Ναού).

Το μέρος αυτό παλαιότερα ήταν πανέμορφο και ήταν προορισμός για περιπάτους και σχολικές εκδρομές. Η δε πεντακάθαρη και κρυστάλλινη βρύση που έβγαινε απ' τα ριζά του τοίχους, δρόσιζε και ανακούφιζε περαστικούς και περιηγητές.

Πηγή ; Δήμος Διρφύων

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

See video

Χρήσιμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: 22280 51220 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 22280 51218 ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: 22280 51219

Βαθμολογία: 4.4 (37 ψήφοι )