Skip to main content

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με 90.000 κατοίκους περίπου.

Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της.

Η Χαλκίδα διαθέτει αρκετά αξιόλογα και σημαντικά αξιοθέατα:
Στην είσοδό της υπάρχει η νέα εντυπωσιακή Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα,η οποία συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της.

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Στην σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1962.Στην πόλη υπάρχουν επίσης αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο.

Το Δημαρχείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα. Δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του και τη θαυμαστή ισορροπία των όγκων.

Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το Κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Χτίστηκε το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς. Ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές που  έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της Εύβοιας και κυρίως στην Ερέτρια. Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, παραδοσιακές ενδυμασίες, τον τρόπο ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο κ.ά.

Στο Τουρκικό Τζαμί στεγάζεται βυζαντινή συλλογή, κυρίως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά γλυπτά, ψηφιδωτά και κεραμικά, ενώ διάφορα έργα τέχνης εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη.

Στο κέντρο της συνοικίας Κάστρο βρίσκεται η Μεσαιωνική Εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής, Πρόκειται για βυζαντινό ναό που ανοικοδόμησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα. Είναι η πολιούχος της πόλης και εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 26 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου.

Το Σπίτι με τα Αγάλματα απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι.

Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου βυζαντινού ρυθμού με αξιόλογες αγιογραφίες.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στην πλατεία του Αγ. Νικολάου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη.

Το Εργαστήρι Τέχνης στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου.

Ο ναός του Αγ. Δημητρίου, μητρόπολη της πόλης.

Το Ιστορικό Αρχείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Κριεζώτη.

Το Δικαστικό Μέγαρο στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, αρχιτέκτων του οποίου ήταν ο Ματθαίος Καμάρας (1909) που σχεδίασε και άλλα κτίρια της εποχής στην πόλη της Χαλκίδας.

Άλλα αξιοθέατα είναι το Φρούριο του Βελή-Μπαμπά και ο Πύργος του Καρά-Μπαμπά, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο και η Μαρμαρένια Βρύση. Κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στο κάστρο του Καράμπαμπα και σε θέση απ’ όπου έχει κανείς πανοραμική θέα της Χαλκίδας και του Ευβοϊκού κόλπου τάφηκε ο συγγραφέας Γιάννης Σκαρίμπας.

Πηγή: Δήμος Χαλκιδέων

Κάντε κράτηση τώρα σε ένα ξενοδοχείο στη Χαλκίδα! Κάντε κλικ εδώ.

Παραλία Χαλκίδας
Παλιά Γέφυρα Χαλκίδας, Εύβοια
Κόκκινο σπίτι, Χαλκίδα
Φάρος Χαλκίδας
Υψηλή γέφυρα Χαλκίδας
Σταθμός τρένων ΟΣΕ, Χαλκίδα
Παλιά Γέφυρα Χαλκίδας, Εύβοια
Παραλία Χαλκίδας
Φρούριο Κανήθου, Χαλκίδα
Χαλκίδα
Χαλκίδα
Κόκκινο σπίτι, Χαλκίδα
Παραλία Χαλκίδας, θέα από τη γέφυρα
Χαλκίδα
Χαλκίδα
Χαλκίδα
Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας
Δημαρχείο Χαλκίδας
Αγώνες Jet-Ski στη Χαλκίδα
Αγώνες Jet-Ski στη Χαλκίδα

Η Διαδρομή

ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

1. Από Αθήνα (70 χλμ από το Σύνταγμα) : Κινηθείτε βόρεια καταλήγοντας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Στο 60ο χλμ περίπου της Εθνικής Οδού προς Θεσσαλονίκη και σχεδόν αμέσως μετά τα δεύτερα διόδια που θα συναντήσετε (Σχηματαρίου) φεύγοντας από Αθήνα, θα δείτε την ταμπέλα προς Χαλκίδα. στρίβετε δεξιά στον Εθνικό δρόμο Χαλκίδας-Σχηματαρίου και μετά από 15 χλμ περίπου έχετε φτάσει στη πόλη μας.

2. Από το Αεροδρόμιο Ελευθ.Βενιζέλος : Ακολουθείτε την Αττική Οδό ώσπου να συναντήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και πορεύεστε βόρεια ακολουθώντας κατόπιν την παραπάνω διαδρομή.

3. Από Θεσσαλονίκη : Κινείστε νότια στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αφού έχετε περάσει τη Λαμία και τις διασταυρώσεις προς Λιβαδειά και προς Θήβα στρίβετε στη διασταύρωση που σας υποδεικνύει η ταμπέλα προς Σχηματάρι και Χαλκίδα ακολουθώντας πάντα προσεκτικά τις ταμπέλες.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ

ΑΘΗΝΑ - ΧΑΛΚΙΔΑ

Δευτέρα-Παρασκευή: 05.50, 06.30, & κάθε 30 λεπτά έως 21.00,21.45,22.30

Σάββατο: 06.30 & κάθε 30 λεπτά έως 21.00, 21.45, 22.30

Κυριακή:06.30, 07.00, 08.00 κάθε 45 λεπτά έως15, 15.30 και κάθε 30 λεπτά έως 22.30

ΧΑΛΚΙΔΑ- ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή:  05.00 & κάθε 30 λεπτά έως 19.30, 20.15, 21.00, 21.45

Σάββατο: 05.30 & κάθε 30 λεπτά έως 19.30, 20.15, 21.00, 21.45

Κυριακή: 06.15, 07.15, 08.00, 08.45, 09.30, 10.15, 11.00, 11.30, 12.15, 13.00, 13.30 και κάθε 30 λεπτά έως 21.00, 21.45


Πληροφορίες:
(22210) 22640 (Χαλκίδα)
(210) 8317163 (Αθήνα)

Πηγή: Δήμος Χαλκιδέων και ΚΤΕΛ Εύβοιας

Ιστορικό

Η ονομασία της πόλης της Χαλκίδας προήλθε από την παρουσία κοιτασμάτων χαλκού στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία αποτέλεσαν και παράγοντα ανάπτυξης της κατά την αρχαιότητα. Η Χαλκίδα με τα δύο λιμάνια στον Εύριπο, υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία και Σικελία. Υπήρξε μια πάρα πολύ εύπορη πόλη γι' αυτό και έγινε στόχος των Πελοποννήσιων, των Αθηναίων, των Θηβαίων και των Μακεδόνων κατά καιρούς.

Από το 1205 - 1470 η Χαλκίδα και ολόκληρη η Εύβοια ελέγχεται από τη Βενετία, όπου την οχυρώνει με αξιόλογα τείχη. Το 1470 περιέρχεται στους Τούρκους, που την διατήρησαν επί τρεις αιώνες. Το 1830 περιήλθε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, η Χαλκίδα που ήταν έδρα του πασά, αποτελούσε με τα δύο φρούριά της (Χαλκίδας και Καράμπαμπα) απόρθητη πόλη. Εν τούτοις στα τέλη Μαϊου και στις αρχές Ιουνίου του 1821, η πόλη πολιορκήθηκε από τους Έλληνες χωρίς επιτυχία και τον Ιούλιο ο Ομέρ Βρυώνης έφθασε στην περιοχή, κατά την πορεία του προς τα Βρυσάκια, όπου όμως αποκρούστηκε και ηττήθηκε, από τους Έλληνες που είχαν προλάβει να οργανώσουν στρατόπεδο, με επικεφαλής τον Αγγελή Γοβγίνα.   Στη μάχη αυτή διακρίθηκε ο Νικόλαος Κριεζώτης. Μετά τον θάνατο του Αγγελή Γοβγιού, στην ενέδρα στα Δυό Βουνά, αρχηγός στην Εύβοια γίνεται ο Ν. Κριεζώτης. Η επανάσταση συνεχίστηκε με αμφίρροπα αποτελέσματα. Μεγάλη δοκιμασία ήταν οι εμφύλιες διαμάχες ανάμεσα στον Κριεζώτη και τον Διαμαντή Νικολάου, οπλαρχηγό του Ολύμπου, για την αρχηγία στο νησί. Μετά από νίκες του εναντίον του Ομέρ Μπέη στο Διακοφτί και στο Βατίτσι, ο Κριεζώτης πολιόρκησε την Κάρυστο. Όμως η άφιξη του τουρκικού στόλου διέλυσε το ελληνικό στρατόπεδο με αποτέλεσμα ο άμαχος πληθυσμός να καταδιωχτεί και να σφαγεί. Ο Κριεζώτης αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί στη Σκόπελο.

Τον Νοέμβριο του 1823 νέα πολιορκία της Χαλκίδας από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, με τη βοήθεια Ψαριανών πλοίων, περιορίζει τους Τούρκους στο φρούριο αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως επίσης και η περισσότερο οργανωμένη επιχείρηση για την απελευθέρωσή της τους πρώτους μήνες του 1823.

Έτσι η Χαλκίδα αλλά και όλη η Εύβοια παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων ακόμη και μετά την άφιξη του Καποδίστρια και μόνο μετά από συνθήκη στις 25-3-1833 παρεδόθη στην Ελλάδα. Στις 20-3-1833 μετά την αναχώρηση του Ομέρ πασά από την Χαλκίδα για να μην περαστεί  στην παράδοση, τον αντικαθιστά ο χατζή ισμαήλ μπέης.

Πρώτος Νομάρχης διορίστηκε ο Γεώργιος Αινιάν.Παρών κατά την παράδοση και ο Άγγλος Ναύαρχος κυβερνήτης του δρόμωνα που μετέφερε τους δύο άνδρες επισήμους στην Χαλκίδα ,οργισθείς μάλιστα για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση του Χατζή Ισμαήλ Μπέη, ο οποίος προσέφερε τελικά τα κλειδιά του φρουρίου επί αργυρού δίσκου.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Εύβοια ακολούθησε τις τύχες του ελληνικού κράτους . Αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερη Νομαρχία με πρώτο Νομάρχη της τον Γ. Αινιάν , ο οποίος ίδρυσε αμέσως στη Χαλκίδα αλληλοδιδακτικό σχολείο και τυπογραφείο . Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε στη Χαλκίδα η πρώτη εφημερίδα της Εύβοιας με τον τίτλο ' ΕΛΛΗΝ ' .

Πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση , η Χαλκίδα διατηρούσε τον ανατολίτικο χαρακτήρα της περιόδου της Τουρκοκρατίας . Το 1885 όμως , όταν πρωθυπουργός ήταν ο Χ. Τρικούπης και Δήμαρχος ο Ηρ. Γαζέπης , άρχισε η κατεδάφιση του τείχους της Χαλκίδας και η κάλυψη της τάφρου με το υλικό της κατεδάφισης . Έτσι η Χαλκίδα αρνήθηκε μια μακρόχρονη και σημαντική περίοδο της ιστορίας της και έχασε τη δυνατότητα να παραμείνει μια από τις πιο γραφικές πόλεις της σύγχρονης Ελλάδας . (Μετά την απελευθέρωση της χώρας, άρχισε να   αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και το 1835 ήταν ένα από τα λιμάνια με την μεγαλύτερη κίνηση και με ναυπηγείο μικρών σκαφών. Το 1856 στο νηολόγιό της είχαν εγγραφεί 25 πλοία και ο πληθυσμός της από 10.000 το 1853 αυξήθηκε στις 15.500 το 1889).

Στους Βαλκανικούς πολέμους η Εύβοια διακρίθηκε χάρη στη δράση του Συντάγματος Πεζικού Χαλκίδας . Πολύ γνωστός είναι ο θρίαμβος του Ευβοέα ταγματάρχη Βελισσαρίου στη μάχη στο Μπιζάνη . Λίγο αργότερα η Μεραρχία Χαλκίδας αποβιβάστηκε στην απελευθερωμένη Σμύρνη , για να πάρει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία . Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 κατέπλευσαν στη Χαλκίδα πρόσφυγες από την ελληνική Ανατολή . Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Νέα Αρτάκη και τη Νέα Λάμψακο και σε προσφυγικούς συνοικισμούς στη Χαλκίδα και στην Αμάρυνθο .

Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου η Εύβοια βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα . Τον Απρίλιο του 1941 γερμανικός στρατός εισήλθε στην ευβοϊκή πρωτεύουσα και η γερμανική διοίκηση εγκαταστάθηκε στο  'Κόκκινο Σπίτι'.

Στην περίοδο της κατοχής σε όλη την Εύβοια είχαμε σημαντική δράση των αντιστασιακών οργανώσεων και ιδιαίτερα στη Λαμπούσα , τη Στενή και το Βατώντα. Στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε , έγιναν μεγάλες αγριότητες σε όλο το νησί. Επιβεβαιώθηκε έτσι για άλλη μια φορά , ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι τόσο χειρότερος από έναν εθνικό , όσο ένας εθνικός πόλεμος είναι χειρότερος από την ειρήνη .

Η ανάπτυξη της Εύβοιας μετά την απελευθέρωση υπήρξε συνεχής και αξιόλογη , τόσο στον οικονομικό όσο και στον πνευματικό τομέα.

Πηγή: Δήμος Χαλκιδέων

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

See video
See video

Χρήσιμα

ATM

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

1. Αθανασίου Διάκου 52, Κάνηθος

2. Ελευθερίου Βενιζέλου 15

3. Λεωφόρος Χαϊνά 16

4. Ελευθερίου Βενιζέλου 9

 

Τράπεζα Πειραιώς:

1. Κριεζώτου & Μπαλαλαίων

2. Aγγελή Γοβιού & Ελ. Βενιζέλου 2

3. Γαζέπη 48 (Νοσοκομείο Χαλκίδας)

 

Alpha Bank

1. Ελευθερίου Βενιζέλου 5

2. Λεωφόρος Χαϊνά 97

 

Eurobank

1. Ελ. Βενιζέλου 30 & Φίλωνος

2. Κριεζώτου & Φαρμακίδου 3

 

 ATE Bank

1. Ελευθερίου Βενιζέλου 40

2. Λεωφόρος Χαϊνά 75  (Κτήριο Νομαρχίας)

 

Millenium Bank

1. Κριεζώτου & Καραμουρτζούνη 1

 

Τράπεζα Εύβοιας

1. Αρεθούσης 245

2. Ελευθερίου Βενιζέλου 12

 

Τράπεζα Κύπρου

1. Ελευθερίου Βενιζέλου 28

 

Attica Bank

1. Ελευθερίου Βενιζέλου 43Α

 

Marfin

1. Κριεζώτου 50

2. Συγγρού 1

Βαθμολογία: 4.4 (40 ψήφοι )

Δημοτικά Διαμ/τα