Ψαχνά
Τα Ψαχνά είναι η έδρα του Δήμου Μεσσαπίων και απέχουν μόλις 16 χλμ. από τη Χαλκίδα σε υψόμετρο 20μ. Πρόκειται για μια πανέμορφη κωμόπολη 6005 κατοίκων, που συμπληρώνεται από τον οικισμό Μακρυμάλλης. Στα Ψαχνά αξίζει να επισκεφθείτε:
Το μοναστήρι της Παναγίας: Bρίσκεται 2 χμ βόρεια των Ψαχνών στο συνοικισμό Μακρυμάλλη, γνωστότερο σαν Μονή Μακρυμάλλης. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι από το παλαιό καθολικό, σήμερα διατηρείται στο νέο η κατωφέρεια του ιερού στην οποία αναγνωρίζουν σπαράγματα τοιχογραφιών του 13ου αιώνα. Για την προέλευση της ονομασίας της μονής υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με μια από αυτές πήρε το όνομα από τον πρώτο ηγούμενο της που ονομαζόταν Μακρυμάλλης ή από τους μακρυμάλληδες βοσκούς, οι οποίοι βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με μια άλλη ονομάστηκε έτσι από την εικόνα της μακρυμαλλούσας Θεοτόκου, που υπήρχε στον παλαιό βυζαντινό ναό. Σε αρχεία που έχουν βρεθεί αναγράφεται ότι τα ιερά σκεύη ανήκουν στην «Παναγία τη Μακρυμάλλισσα».
Τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη: Βρίσκεται 4 χμ από βορειοδυτικά των Ψαχνών. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Όσιο Ιωάννη, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη ου 4ου μ.Χ. αιώνα.
Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής : 4 χμ βορειοανατολικά των Ψαχνών προς Τριάδα. Εκεί υπάρχει στέγαστρο με καθίσματα κοντά στη διπλανή ρεματιά.
Το διατηρητέο κτίριο Κεραμιδά : το οποίο ο πρύτανης της Ανωτ. Εμπορικής Κεραμιδάς δώρισε στο δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν βιβλιοθήκη.
Στα Ψαχνά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κυριότερη από αυτές είναι τα Μεσσάπεια στις αρχές Ιουλίου. Ονομαστές επίσης είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με αποκορύφωμα τον Ψαχνιώτικο γάμο, ο οποίος περιλαμβάνει αυτοσχέδιους χιουμοριστικούς διαλόγους μεταξύ των συμπεθέρων.
Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τα χωριουδάκια της Τριάδας, της Άτταλης και της Πλατάνας.
Πηγή; Δήμος Μεσσαπίων
Η Διαδρομή
Ερχόμενοι από την υψηλή γέφυρα στρίβετε δεξιά στη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου όπου υπάρχει πινακίδα «προς Βόρεια Εύβοια». 5km μετά περνάτε μέσα από τη Ν.Αρτάκη, συνεχίζετε προς Ψαχνά και μετά από άλλα 5km φτάνετε σε ένα φανάρι «διχάλα» που βρίσκεται στην είσοδο των Ψαχνών. Εκεί συνεχίζετε ευθεία και σε λιγότερο από 2km θα έχετε φτάσει στο κέντρο των Ψαχνών.
Συνολικά από τη Χαλκίδα τα Ψαχνά απέχουν 12km (περίπου 15 λεπτά)
Ιστορικό
Στην περιοχή Παλαιοψαχνά ή Καστρί υπάρχει Ενετικό Φρούριο. Παλαιότερα, γύρω από αυτό είχε αναπτυχθεί οικισμός που σήμερα δεν υπάρχει και έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα. Στην περιοχή Ψαχνών, στα Βρυσάκια, κατά την επανάσταση του 1821, πολέμησε και έπεσε ηρωικά ο οπλαρχηγός της Εύβοιας Αγγελής Γοβιός. Στο συνοικισμό Μακρυμάλλης εκτελέστηκαν στις 23 Ιανουαρίου του 1944, εννέα πολίτες, τους οποίους και τιμά ο Δήμος κάθε χρόνο.
Πηγαίνοντας από τα Ψαχνά προς την Τριάδα, σώζεται σχεδόν ακέραιος βενετσιάνικος πύργος που ήταν μεγάλης σπουδαιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στα Δυο Βουνά για να εξολοθρεύσουν το Γοβιό οι συναγωνιστές του οπισθοχωρώντας, ταμπουρώθηκαν μέσα στον πύργο και σώθηκαν. Γύρω από τον πύργο σώζονται θεμέλια από κτίρια και λιθοσωροί από τα κτίσματα του παλιού βυζαντινού χωριού, που το διαδέχθηκε ο βενετσιάνικος οικισμός. Κοντά στον πύργο βρέθηκε κλασσικός τάφος και παλαιοχριστιανική βασιλική. Τέλος, σε κάποιο χωράφι όπως μερικοί ισχυρίζονται βρέθηκε θησαυρός, που αποτελούνταν από λίγα χάλκινα νομίσματα του αυτοκράτορα Φωκά. Ο θησαυρός φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.
Στο τέλος της βυζαντινής πεδιάδας, μετά το 900 τα Ψαχνά ήταν κτισμένα γύρω από το κλασσικό οχυρό "Καστρί" όπου σώζονται πολλά λείψανα του. Για αυτό η περιοχή σήμερα λέγεται από όλους "Παλιά Ψαχνά". Τα "Παλιά Ψαχνά" διαδέχτηκαν την αρχαία "Μεσσαπία" που τοποθετείται στα νοτιά τους, πάνω στο λόφο "Προφήτης Ηλίας" και στην περιοχή του, όπου σώζονται ερείπια ακρόπολης και αρχαίας πόλης. Προέκταση της αρχαίας πόλης έφθανε μέχρι και τον "Πύργο" στα νότια, που κατοικήθηκε συνεχώς μέχρι τέλος της Φραγκοκρατίας, όπως μαρτυρεί ο μισοερειπωμένος τοπικός πύργος. Η αρχαία πόλη των Ψαχνών όμως καθώς και το οχυρό Καστρί, καταστράφηκαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 1470 από τους Τούρκους, κατά την πολιορκία της Χαλκίδας από τον Μωάμεθ Β'.
Τα σημερινά Ψαχνά δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες, μετά την άλωση της Χαλκίδας, το 1470.
Κατά την επανάσταση του 1821 πολλοί μοναχοί της μονής Μακρυμάλλης πήραν ενεργά μέρος στον αγώνα. Το γεγονός αυτό ήταν αιτία της καταστροφής και λεηλασίες της μονής από τους Τούρκους. Επίσης στην περιοχή Ψαχνών, στα Βρυσάκια, κατά την επανάσταση του 1821, πολέμησε και έπεσε ηρωικά ο οπλαρχηγός της Εύβοιας Αγγελής Γοβιός.
Πηγή:2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών
Video
Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.
Χρήσιμα
ΑΤΜ
ΑΤΕ Bank: Αβάντων 7
Εθνική Τράπεζα Ελλάδας: Αβάντων 23
Τράπεζα Εύβοιας: Αβάντων 12
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 14219 εμφανίσεις
Σχόλια
Ευχαρισtούμε για την
by Evia-guide - 08/08/2009 - 09:19
Ευχαρισtούμε για την παρατήρηση, ήταν τυπογραφικό το λάθος.Διορθώθηκε.Τα Ψαχνά απο την Χαλκίδα
by Alen - 08/04/2009 - 10:36
Τα Ψαχνά απο τη Χαλκίδα απέχουν όχι 7km αλλά 15km επίσημα από πινακίδα και κάνεις γύρω στα 25 με 30 λεπτά, αναλόγως τί κίνηση θα εχει η Ν. Αρτάκη που γίνεται χαμός.