Θολωτός τάφος Κατακαλού
Ο τάφος του Κατακαλού αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Εύβοια. Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του ομώνυμου οικισμού και σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον κεντρικό οδικό άξονα Χαλκίδας-Αλιβερίου.
Η είσοδος στον τάφο γίνεται από δρόμο, μήκους 5,40 μ., του οποίου οι πλευρές είναι επενδυμένες με πλακαρούς αργούς λίθους μικρών διαστάσεων. Ο δρόμος καταλήγει στο στόμιο του τάφου, ύψους 1,65 μ. και πλάτους 0,80 μ., μέσω του οποίου γινόταν η είσοδος στη θόλο, που αποτελεί τον ταφικό θάλαμο. Το στόμιο καλύπτεται με λίθινο υπέρθυρο, στο οποίο ανοίγεται το χαρακτηριστικό ανακουφιστικό τρίγωνο. Η θόλος είναι κτισμένη από ντόπιο σχιστόλιθο κατά το εκφορικό σύστημα, έχει εσωτερική διάμετρο 5,30 μ. και σώζεται σε μέγιστο ύψος 4,70 μ. Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και από το εσωτερικό του περισυνελέγησαν μόνο τα θραύσματα μιας μινύειας κύλικας, ενώ σε πιο πρόσφατες εργασίες καθαρισμού και υποστύλωσης του μνημείου βρέθηκαν όστρακα αγγείων και ένα χάλκινο νόμισμα.
Η ανασκαφή του μνημείου έγινε το 1907 από τον Γ. Παπαβασιλείου. Οι πρώτες εργασίες στερέωσής του πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1984-1987 με εργατικό προσωπικό που διέθεσε η Διεύθυνση του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ Αλιβερίου. Κατά τις εργασίες αναστήλωσης του τάφου έγινε υποστήλωση της θόλου, του υπερθύρου και της εισόδου. H Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού εκπόνησε μελέτη το έτος 2002 για την πλήρη υποστύλωση του μνημείου και την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία του.
Συντάκτης
Αθ. Χατζηδημητρίου, Αρχαιολόγος
Δρ Δ. Μυλωνάς, Αρχαιολόγος
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2969 εμφανίσεις