Skip to main content

Νέα Αρτάκη

Περιοχή ιδανική για ήμερες αποδράσεις , αλλά και για <<ζωηρές>> νεανικές εξορμήσεις , η Νέα Αρτάκη αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα.

Στα καταγάλανα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού και στις παραλίες της περιοχής , οι στιγμές του μπάνιου περνούν ευχάριστα. Και αν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ , ο Βόρειος Ευβοϊκός θα σας ‘φιλοξενήσει’ καθώς θα ζήσετε έντονες στιγμές γεμάτες φράση στον κόλπο που προσφέρεται για τόσο έντονες συγκινήσεις .

Άριστα συνδεδεμένοι με την παράδοση και στην πατρίδα τους οι Αρτακηνοί κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων , που διαπνέονται από αγάπη για τις ρίζες τους , τη νοσταλγία του χθες αλλά και την ελπίδα του αύριο. Με θεατρικές παραστάσεις , μουσικές συναυλίες , φεστιβάλ παραδοσιακών χορών , φεστιβάλ χορωδιών , ανθοκομική έκθεση , βραδιά φεγγαριού και άλλες πολλές εκδηλώσεις , η ΔΕΠΑΝΑ  δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτιστικό προσκλητήριο , ένα προσκλητήριο αφύπνισης και ενεργοποίησης όλων των πολιτών με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.


Στη Νέα Αρτάκη τα ταβερνάκια και τα ουζερί είναι απλωμένα κατά μήκος της παραλίας με φόντο το λιμάνι και τα ψαροκάικα του. Σ’ αυτά ο επισκέπτης θα συναντήσει ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους , να γευθεί μικρασιάτικα φαγητά και γλυκά, που οι συνταγές τους σώζονται από γενιά σε γενιά. Θα προβληματιστεί με το τι να πρωτοδιαλέξει από τις πλούσιες ποικιλίες θαλασσινών μεζέδων και θ’ απολαύσει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο Βόρειο Ευβοϊκό. Θα περπατήσει δίπλα στη θάλασσα και θα πιάσει αναπόφευκτα κουβέντα με τους ψαράδες. Θα προσκυνήσει στην εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, στο Μητροπολιτικό Ναό των Αποστόλων και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου. Θα αναζητήσει αναμνήσεις του χθες στο σήμερα…….

Πηγή: www.dnartaki.gr

Νέα Αρτάκη, Εύβοια
Νέα Αρτάκη, Εύβοια
Νέα Αρτάκη, Εύβοια
Δημαρχείο Νέας Αρτάκης
Ιερός Ναός 12 Αποστόλων, Ν.Αρτάκη
Ιερός Ναός 12 Αποστόλων, Ν.Αρτάκη
Νέα Αρτάκη

Η Διαδρομή

Ερχόμενοι από την υψηλή γέφυρα στρίβετε δεξιά στη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου όπου υπάρχει πινακίδα «προς Βόρεια Εύβοια». Σε 5km φτάνετε στη Ν.Αρτάκη σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Ιστορικό

Η Αρτάκη είναι μια πόλη αρχαιότατη που χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια. Βρίσκεται στην πανέμορφη και μοναδική χερσόνησο της Κυζίκου, στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας .
Ιδρύθηκε από τον Υρτάκο , και από συγγενή του Πριάμου. Η ύπαρξη της ως πόλη αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο.

Οι βιβλιογραφικές αναφορές της Αρτάκης και της πασίγνωστης Αρτάκιας Κρήνης είναι πάρα πολλές. Η Αρτάκια Κρήνη που αναφέρεται στον ¨Όμηρο, το σημερινό "Παγάθο", ήταν στολισμένη με πέτρινο κομμάτι της άγκυρας των Αργοναυτών από την περίφημη "Αργώ".

Ο μύθος αναφέρει ότι όποιος έπινε νερό από την Αρτάκια Κρήνη έμενε για πάντα στην Αρτάκη. Προεξάρχουσες αναφορές γίνονται στα "Αργοναυτικά" από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο και στην Οδύσσεια του Ομήρου (Κ ραψωδία) περιγράφοντας την ιστορία των Λαιστρυγόνων.


Η Αρτάκη , ήταν μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο στην εποχή του Βυζαντίου, έδρα της Μητροπόλεως Κυζίκου και αξιόλογη πρωτεύουσα για πολλά χρόνια. Το λιμάνι της ήταν ξακουστό από την αρχαιότητα και μπορούσαν να δέσουν πάρα πολλά καράβια , πάνω από εκατό , είτε εμπορικά ή και ψαροκάικα , κυρίως Αρτακηνών καραβοκύρηδων. Είχε τεράστια οικονομική ανάπτυξη με σημαντική ιστιοφόρο ναυτιλία , αλιευτικά συγκροτήματα και ανθηρό εμπόριο με προϊόντα γης όπως κρασί, λάδι, οπωρικά και μετάξι.

Περίφημα κτίρια υπήρχαν στην πόλη όπως το Διοικητήριο αλλά με κορυφαίο το Αρρεναγωγείο της πόλης που χτίστηκε στα πρότυπα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την ανέγερση του εργάστηκαν αφιλοκερδώς πάρα πολλοί Αρτακηνοί και οικονομικά συνέβαλαν πλούσιοι πατριώτες και η κοινότητα της Αρτάκης .
Ο Άγιος Νικόλαος , η Μητρόπολη της Αρτάκης , ήταν Βυζαντινός λιθόκτιστος ναός με δύο τρούλους .Καταστράφηκε ολοσχερώς από δύο πυρκαγιές το 1770 και το 1854 όμως με την επιμονή των Αρτακηνών ξαναχτίστηκε από την αρχή ένας πανέμορφος ναός με σχέδια Ρώσου αρχιτέκτονα και Έλληνα μηχανικού από την Σμύρνη, που δυστυχώς ανατινάχτηκε από τους Τούρκους το 1922.


Η χερσόνησος της Κυζίκου ήταν πλουσιότατη σε μονές και εκκλησίες .Η σπουδαιότερη όμως ήταν η Μονή της Φανερωμένης , η οποία βρισκόταν στη μέση μιας κοιλάδας και περιτριγυρισμένη από βουνά. Στην Μονή της Φανερωμένης βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος , προς χάρη της οποίας η Μονή πανηγύριζε στις 23 Αυγούστου. Στην πανήγυρη της Μονής συνέρεαν πλήθη προσκυνητών από την Κωνσταντινούπολη και τα χωριά της Προποντίδας , του Εύξεινου και του Ελλησπόντου. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται σήμερα σε περίοπτη θέση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως .

Από την εποχή του ξεριζωμού το 1922 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. Σ’ αυτά τα χρόνια το μικρό ψαράδικο χωριό εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη πόλη. Δεν έχει χάσει όμως την ταυτότητά της και συνεχίζει να προσελκύει όλους τους νοσταλγούς του παλιού καιρού. Χτισμένη στο κεντρικό τμήμα του Νομού Ευβοίας και στην <<αγκαλιά>> του βόρειου Ευβοϊκού  κόλπου , η Νέα Αρτάκη απέχει οκτώ χιλιόμετρα από την Χαλκίδα , την πρωτεύουσα του Νομού.

Το εμπορικό πνεύμα δημιουργίας και ανάπτυξης των παλιών Αρτακηνών δεν έσβησε με την πάροδο των χρόνων .Αντιθέτως οι Νεοαρτακηνοί δημιούργησαν ανθηρές επιχειρήσεις και μπόρεσαν να προβάλλουν το όνομα της Νέας Αρτάκης έξω από τα στενά διοικητικά όρια του νομού.

Πηγή: www.dnartaki.gr

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Χρήσιμα

ΑΤΜ

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Εθνικής Αντιστάσεως 91

Τράπεζα Πειραιώς: Εθνικής Αντιστάσεως 66

Τράπεζα Εύβοιας: Εθνικής Αντιστάσεως 53

Eurobank:  Εθνικής Αντιστάσεως 101

ATE Bank: K.E.Π. Νέας Αρτάκης

Βαθμολογία: 4.8 (12 ψήφοι )

Σχόλια

πως κατάντησε η νέα αρτάκη (διαγράφηκε)

Το μήνυμα διαγράφηκε επειδή εξέφραζε πολιτικές απόψεις. Τέτοια σχόλια δεν αρμόζουν στο χαρακτήρα του evia-guide που αποτελεί εναν τουριστικό οδηγό με σκοπό την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς των παραλιών και των δήμων της Εύβοιας.

 Evia-Guide team