Skip to main content

Πολιτικά

Τα Πολιτικά είναι το μεγαλύτερο τοπικό διαμέρισμα και η πλέον τουριστική περιοχή του Δήμου. Έχει 1.538 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και υψόμετρο 50μ. και βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου. Στα Πολιτικά ανήκουν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί παράλια Πολιτικών, Τρίτων και Γλαρομύτης.
Στο κέντρο του χωριού, η γραφική πλατεία πλαισιωμένη από όμορφα πέτρινα σπίτια, τεράστια πλατάνια, βρύσες με τρεχούμενα νερά και γραφικά πλακόστρωτα, προτρέπουν τον κάθε επισκέπτη να ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία, υψώνεται ένας πολύ καλά διατηρημένος ενετικός πύργος του 13ου αιώνα. Στη σκιά του πύργου υπάρχει το ιστορικό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης, που εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Στην πλατεία του κεντρικού Ναού της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το Γραφείο του τοπικού διαμερίσματος που είναι αναπαλαιομένο κτίριο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού του μεγάλου Έλληνα Ευεργέτη. Στα Πολιτικά λειτουργούν: Γραφείο του τοπικού διαμερίσματος, Αστυνομικός Σταθμός, Αγροτικό Ιατρείο, Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Βόρεια του χωριού και μέσα σε μια μαγευτική τοποθεσία (ρεματιά) πλαισιωμένη από πεύκα και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με πέτρινα τραπέζια, παγκάκια, κιόσκι, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει το ωραίο περιβάλλον. Επίνειο των Πολιτικών είναι η ομώνυμη παραλία, μια απέραντη και καθαρή ακτή που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Είναι ιδανική για μικρά παιδιά αλλά και για τους πιο τολμηρούς λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Η παραλία αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Κατά μήκος της, υπάρχουν ξενοδοχεία, κάμπινγκ, καφετέριες, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, ουζερί, που μπορεί να κάνουν πιο ευχάριστη τη διαμονή των παραθεριστών.


Πηγή: Δήμος Μεσσαπίων

Πολιτικά-Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Πολιτικά, Κεντρική Εύβοια
Πλατεία Πολιτικών, Κεντρική Εύβοια

Ιστορικό

Η κατοίκιση στην περιοχή των Πολιτικών αρχίζει από τη νεολιθική περίοδο. Σημαντικοί οικισμοί αυτής της περιόδου έχουν εντοπισθεί στη θέση Άγιος Δημήτριος, νοτιοδυτικά των Πολιτικών και στο Μνήμα. Κατά την πρωτοελλαδική περίοδο οικισμοί έχουν εντοπισθεί στις παραθαλάσσιες θέσεις Μνήμα και Καυκάλα ενώ στις ίδιες περιοχές η κατοίκιση συνεχίζεται έως και την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Στη θέση Λεκάνη, όχι μακριά από τη θάλασσα και τα Βρυσάκια, υπάρχει μεγάλη ρωμαϊκή αγροικία. Τα πολιτικά κτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια από κατοίκους της συνοικίας Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι απήκοισαν το χωριό και του έδωσαν το όνομα της συνοικίας τους για ενθύμιο. Σε απόσταση 500μ. από το κέντρο του χωριού σε ένα μικρό ύψωμα και δίπλα στο παλιό υδραγωγείο συναντάμε την Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου. Το καθολικό της μονής είναι ναός του 1025, που ερειπώθηκε και ξαναχτίστηκε στις ίδιες βάσεις κατά την τουρκοκρατία. Από το 1969 στο Μοναστήρι έχει εγκατασταθεί γυναικεία αδελφότητα.

Πηγή: Δήμος Μεσσαπίων

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Χρήσιμα

ΑΤΜ

ΑΤΕ Bank: Κεντρική Πλατεία

Βαθμολογία: 4.8 (9 ψήφοι )

Σχόλια

Πολιτικά

όταν προωθείτε μέρη, καλό είναι να βάζετε μια φωτογραφία της παραλίας, της φύσης, όχι την εκκλησία και το προπατζίδικο με τη βρύση. Αλλά τι λέμε τώρα...;;;; μάλλον το site εδώ είναι για χριστιανικό τουρισμό.