Skip to main content

Ωρεοί

Η παραλιακή πόλη των Ωρεών είναι σήμερα η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Πρόκειται για ένα γραφικό λιμανάκι, το οποίο τελευταία έχει μεγαλώσει και βελτιωθεί αρκετά, δημιουργώντας ασφαλείς θέσεις για μεγάλο αριθμό σκαφών μέσου και μικρού μεγέθους.

Η ιδιορρυθμία του παραλιακού πεζόδρομου με τα πολυάριθμα κεντράκια (ουζερί, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ρεστοράν, κ.α.) να έχουν τα τραπεζάκια τους αραδιασμένα κατά μήκος της προκυμαίας κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, δίνει τη ιδιαίτερη νότα γοητείας στην ιστορική πόλη των Ωρεών.

Τις καλοκαιριάτικες νύχτες τα πολύχρωμα φώτα της παραλίας αντιφεγγίζουν όμορφα στη γαλήνια θάλασσα, ενώ οι ζωντανοί ήχοι της νύχτας και η ανάμικτη μυρουδιά του θαλασσινού ιωδίου με τη τσίκνα του ψημένου στα κάρβουνα χταποδιού, διεγείρουν ευχάριστα όλες τις αισθήσεις. Στα γραφικά αυτά κεντράκια μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης μεγάλες ποικιλίες γεύσεων σε προσιτές τιμές.

Στους Ωρεούς δεν υπάρχει πρόβλημα διαμονής. Αρκετά μικρά καλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, η ποιότητα των οποίων συνεχώς βελτιώνεται, καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών της πόλης. Από το λιμάνι των Ωρεών μπορεί κανείς να μισθώσει (με αναλογικά χαμηλό ναύλο) μικρά ή μεγαλύτερα θαλάσσια ταχύπλοα ταξί, που εκτελούν δρομολόγια προς Τρικέρι, Βόλο, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο κ.α.

 Στους Ωρεούς λειτουργεί ένας ιστιοπλοϊκός όμιλος για ιστιοπλόους μικρής κυρίως ηλικίας, που διοργανώνει αγώνες στις αρχές κάθε καλοκαιριού.

 Κάθε καλοκαίρι επίσης ο Δήμος και οι τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και βραδιές λαϊκής διασκέδασης. Αποκορύφωμα το διήμερο πανηγύρι κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου).

Η σύγχρονη πόλη των Ωρεών και κυρίως το παραλιακό της τμήμα είναι χτισμένη με άψογη ρυμοτομία πάνω σε τοπογραφικό σχέδιο, που εκπόνησε το 1833 ο Βαυαρός τοπογράφος Γεώργιος Σδουμάγερ. Μετά την κλασσική αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες η παραλιακή περιοχή δεν κατοικούνταν λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών.

 Η οικοδόμηση του παραλιακού τμήματος της πόλης άρχισε μετά το 1850 και αποτέλεσε πειραματική εφαρμογή των νέων πολεοδομικών σχεδίων των Βαυαρών μηχανικών του παλατιού και του επικεφαλής του μεγάλου Έλληνα Κωνσταντινουπολίτη μηχανικού Σταμάτη Κλεάνθη.Σε μία αίθουσα του Δήμου της πόλης φιλοξενούνται τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής των Ωρεών, τα οποία μαρτυρούν την παλιά αίγλη των Ωρεών, της Ιστιαίας αλλά και της γύρω περιοχής.

Πηγή: Δήμος Ωρεών

Ωρεοί, Βόρεια Εύβοια, Αύγουστος 2018
Ωρεοί, Βόρεια Εύβοια, Αύγουστος 2018
Ωρεοί-Βόρεια Εύβοια
Ταύρος Ωρεών, Βόρεια Εύβοια, Αύγουστος 2018
Ωρεοί-Βόρεια Εύβοια
Η Παραλία των Ωρεών, Αύγουστος 2018
Παιδική Χαρά στους Ωρεούς, Αύγουστος 2018
Ωρεοί-Βόρεια Εύβοια
Ωρεοί, Βόρεια Εύβοια
Ταύρος Ωρεών, Βόρεια Εύβοια
Ωρεοί, Βόρεια Εύβοια
Ωρεοί-Βόρεια Εύβοια
Ωρεοί, Βόρεια Εύβοια

Ιστορικό

Στα χρόνια του Βυζαντίου, μετά το 400, η Ωρεός ήταν Επισκοπική έδρα υπαγόμενη στη Μητρόπολη των Αθηνών, και μετά το 1300 στην Μητρόπολη Ευρίπου. Κατά την Ενετοκρατία έγινε έδρα Βαρονίας του Λομβαρδού Pecco-raro Dei Peccorari.

Όταν έγινε η επαναστατική απόπειρα απελευθέρωσης της Εύβοιας, λίγο μετά το 1270, από τον Καρυστινό ιππότη Λικάριο, η Ωρεός αποτέλεσε το βασικό ορμητήριο των δυνάμεων του θρυλικού επαναστάτη, Μιχαήλ Παλαιολόγο, ο οποίος επιθυμούσε να επανεντάξει την Εύβοια στο Βυζαντινό κράτος.

Σε μία αίθουσα του Δήμου της πόλης φιλοξενούνται τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής των Ωρεών, τα οποία μαρτυρούν την παλιά αίγλη των Ωρεών, της Ιστιαίας αλλά και της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου σύντομα στην πόλη θα ιδρυθεί Αρχαιολογικό Μουσείο

Πηγή: Δήμος Ωρεών

Video

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να ανοίξει το βίντεο.

Βαθμολογία: 4.5 (20 ψήφοι )